Stillborn – Nocturnals

0

Black Lodge Records
Släpps den 27 oktober

Göteborg år 1989. Stillborn släpper sitt första album Necrospirituals. En skiva som i vissa kretsar anses vara en kultskiva. Kort därefter sker diverse medlemsbyten och ytterligare två album ser dagens ljus i början av 90-talet. Efter det är det tyst i 25 år fram till i dag då originalsättnigen hittat tillbaka till varandra. Precis som Entombed en gång i tiden uppfann genren death ’n’ roll, kan Stillborn titulera sig själva som skaparna av goth ’n’ roll. Det är alltså inte bara tungt och långsamt, det är även svängigt.

Är musikhistoriens alla riff av vikt redan skrivna? Stillborn bevisar att så inte är fallet. De har nyttjat ett kvarts sekel till att spara de bästa riffen till denna återkomstplatta. Skivan öppnas med 1917 och en pianoslinga i sann Paradise Lost-anda, som sedan övergår i ett riktigt fett riff och en smäktande vacker refräng. I Dresden blir det ännu tyngre och aggressivare. Uppfinningsrikedomen i ackordföljderna verkar komma från en outsinlig källa. När sedan Oblivion reloaded drar igång gungar det rejält och den spetsas med en trevlig dansant refräng. När skivan spinner vidare till The animal within höjs bpm-hastighetens snittid för albumet, för att sedan sänkas igen i balladen The walking dead. Singeln Lorelei är en elakt vacker dänga. Riffkvaliteten på denna skiva är den samma som i Cathedrals och Monster Magnets bästa stunder. Kari Hokkanens sångröst är lika djup och mörk som hos deras genrekompanjorer i Tiamat, Type O Negative och svenske skräckrockaren Iodine Jupiter.

Stillborn har plockat fram det bästa hos sig själva efter decennier av törnrosasömn. Varje låt och riff är unikt. Det låter bättre än någonsin och skivan lyfter ett snäpp för varje varv den snurrar. Bandet är tillbaka med besked genom att visa att gammal är äldst, de vet verkligen vart skåpet ska stå. Stillborn är definitivt pånyttfödda.

Betyg: 9/10

Spår:
1. 1917
2. Dresden
3. Oblivion reloaded
4. The animal within
5. They forgive nothing
6. Lorelei
7. Maaemo
8. Fata Morgana
9. Anathema
10. The walking dead

Medlemmar:
Kari Hokkanen – sång, bas
Ingemar Scott Henning – gitarr
Erik Sandquist – gitarr
Peter Asp – trummor

About Author

Gillar hårdrock och de flesta av dess undergenrer