Svulstig krigsromantik från de Norrländska vidderna med Sabaton, Raubtier & Dynazty.

0

Sabaton, Raubtier & Dynazty. Mejeriet, Lund 13/12


Kvällens hårdrocks-odyssé inleds klockan 20.00 som utlovat, med den unga stockholmsgruppen Dynazty, för de flesta kända som pausnumret från Melodifestivalen 2011.

Undertecknad kan inte låta bli att undra över valet av förband, då de onekligen står ut en smula i urvalet. Dynazty är ett band som kommer från den något glammigare skolan med bägge fötterna stadigt planterade i 80talets senare hälft.

Och samtidigt som de onekligen är ett gäng väldigt kompetenta musiker så har jag väldigt svårt att få bort ”schlager-stämpeln” från bandet. Något som dock inte verkade bekymra de yngsta medlemmarna av publiken som studsade runt medan de lite mer rutinerade konsertbesökarna såg betydligt mer skeptiska ut.

Som avslutningsnummer bjöd grabbarna på senaste singeln ”Raise Your Hands”.. en bra partydänga, men alldeles för lik Gotthards hit ”Lift U Up” för att vara originell.

Efter ungtupparna i Dynazty (som till min glädje avslutade med MacGyver theme i PA’t) var det dags för Norrlänningarna i Raubtier att inta scenen och göra sitt bästa att värma upp den förväntansfulla Lundapubliken.

Redan efter att introt från ”Björnes Magasin” hade övergått till ett melodiskt landskap lika kargt som det norrländska de nyss lämnat bakom sig, hade man vunnit publikens gunst, och levande frågetecken byttes snabbt ut mot armar vevandes ikapp likt roddarna på en romersk galär.

En vän beskrev Raubtiers musik för mig som en perfekt blandning mellan Pistvakt (från SVT) och Rammstein.. och det är ungefär vad man får.. om Pistvakt hade utspelat sig i ett fångläger.

Under vad som har blivit ett av bandets största hits ”Världsherravälde” fick man gästspel av självaste Snowy Shaw på virveltrumma och sång, bombastiskt och så bra att håret stod på ända!

Med baskaggar utsmyckade som piporna på två miniguns (så macho att självaste Rambo lakterar) och klädda i stridsvästar, gjorde Raubtier på det hela taget ett gediget jobb innan de lämnade över till Sabaton, ackompanjerat av slutmusiken från Terminator 2.

Det är utan tvekan ett revitaliserat och rutinerat band som slår ner på Mejeriets scen under Luciakvällen, man hade kunnat förvänta sig mindre från ett band som just bytt ut lejondelen av sitt manskap, men Sabaton är inte vilket band som helst, något man gör sitt bästa för att bevisa under kvällens gång..

När Joakim Brodén likt en tjur rusar ut till tonerna av ”Ghost Division”, gör han det med en luftakrobatik värdig en svensk Bruce Dickinson med ett barns lekfullhet, och spelglädjen hos Falungänget går inte att ta miste på denna afton, med såväl tjuvnyp som spex medlemmarna sinsemellan.

Men kärleken är besvarad från Lundapublikens sida, vars öronbedövande gensvar såväl överöstade som överaskade sångaren i sina försök till mellansnack. ”Nej.. ni har missförstått det hela” Skrattade han och påpekade att ”Det är jag som ska sjunga och prata, och ni som ska lyssna” ..

Hejarklacksramsorna som skalderade ”Sabaton” mellan applådsalvorna förde onekligen tankarna till den välbekant lojala Iron Maiden publikens dito, och det är lite så med Sabatons fans, som går under benämningen ”Panzer Battalion”.. de står mer än gärna upp för sitt band och försvarar de till leda.
Det brukar bli så med de lite mer originella och nischade banden, en slags underdog-känsla som bara stärker banden mellan grupp och fans så mycket mer, något jag själv erfarit under mina 25år som fanbärare i KISS Army.

Humor bjöds det på från den lilla skaran vid kravallstaketet med skylten som läste ”Chris, låt oss få känna på ditt magiska hår”.
När de har gjort en såhär tjusig skylt så kan du ju inte säga nej” garvade en klart road Joakim och Chris Rörland var inte sen att hoppa ner i fotodiket och ..ehm låta fansen ta på hans hår..!

Men aftonens största överraskning bjöds när man annonserade ut att trummisen Robban Bäck har fått tillökning i familjen och därmed kommer att vara pappaledig en tid framöver.
Men vem kan hänga läpp när vikarien heter Tommy ”Snowy Shaw” Helgesson? För er som kan er metalhistoria så vet ni att Snowy har en diger bakgrund med bl.a King Diamond, Mercyful Fate och Dream Evil.
Sabatons låtar hanterade han dock som om han aldrig gjort något annat.

Men om man nu ska vara lite kritisk så faller kritiken till nackdelen med valet av lokal som Mejeriet. Och oftast som det är med små lokaler hysandes stora band, blir det en kontrast som ger en nedskalad show, dv.s ingen pyro och mindre scenbygge,
Detta, med avsaknaden av pyro är något som jag förmodar kommer i kölvattnet av den enormt tragiska nattklubbsolyckan i Rhode Island för nära 9 år sedan då 100 personer omkom, och med handen på hjärtat så kommer säkerheten trots allt först. Man tog i för kung och fosterland för att kompensera med kilowatt istället, och gjorde ett mer än godkänt jobb.

Setlistan under kvällen kändes hyggligt balanserad med en handfull låtar från Carolus Rex, och lika delar ”Art of War”, ”Attero Dominatus” och ”Primo Victoria” överraskningarna kom även dem i form av betydligt okändare ”The Hammer Has Fallen” från ”Metalizer”plattan..ett drag som gav undertecknad mer gåshud än ett skånsk julbord. Personligen föredrar jag nog de tidigare verken från perioden innan bandet hade funnit sin nich med krigstemat. Känns betydligt mer nyanserat till bekostnad av originaliteten förvisso.

Den makalöst tunga showen avslutades med partylåten ”Metal Crue” från limited edition utgåvan av ”Attero Dominatus”, en låt som utgörs i princip enbart av bandnamn.


Sammanfattningsvis är ”Swedish Empire Tour” med Sabaton & Raubtier ett 3½ timme långt kraftpaket som ger valuta för pengarna.
I kväll den 15:e December anländer turnén till Örebro’s Konventum Congress, och den 22/12 avslutar man på Karlstads Nöjesfabriken med dunder och brak.

*Stjärna i kanten till: bandens och lokalens crew som såg till att väntan mellan de olika akterna i det närmaste var minimal. Ovanligt och mycket uppskattat.
** Stjärna nummer två till Joakim Brodén för hans tappra försök till skånsk sång och det korrekta påstående att skånska och svenska inte är samma sak efter sagd bravad.
– Minus till Dynazty som avslutade sitt set med vad jag personligen endast kan konstatera vara lite för nära Gotthards ”Lift U Up” för att vara originell. Rip-off eller inte låter jag vara osagt

Frågan: Baltiska Hallen nästa gång, Sabaton?


SETLIST:

Ghost Division
Got Mit Uns (Svensk version)
Carolus Rex (Svensk version)
Karolinens Bön
40:1
Cliffs Of Gallipolli
Poltava (Svensk version)
Uprising
Lejonet Från Norden
The Hammer Has Fallen
Into The Fire
Attero Dominatus
The Art Of War
En Livstid I Krig
Primo Victoria
Metal Crue

Betyg: 4/5Text: Martin Jönsson
Foto: Mattias Petersson

About Author