Taake – Kong Vinter

0


Dark Essence Records
Släpps 24 november

Under ensam ledning av Hoest, från black metal-metropolen Bergen, har Taake levererat ”helnorsk svartmetall” i 22 år. Mannen bakom bandet kan meritera sig både som livesångare åt Gorgoroth och ta äran i att ligga bakom det banjosolo som gick till metalhistoria 2011. Det närmar sig högsäsong för bandet och releasen av det trettonde studioalbumet, Kong Vinter.

I black metal-sammanhang med rock n’ roll med i ekvationen finns ingen som gör sig bättre förstådd än Hoest. Det håller i sig när tunggunget tas till högre nivåer. Nyanserat och omväxlande är det ett teknikens under som knåpat ihop stycken trogna till ursoundet. Mystiskt, trollskt och vemodigt. Albumet har alltså all ståpälspotential i världen. Tyvärr hinner man inte njuta av det Taake vi känner till. Det är knappt första låten hinner spelas till hälften, innan musiken tvärnitar och kastar sig in på ett stickspår som slaktar stämningen. Samma frustrerande låtuppbyggnad följer med hela plattan igenom. En malplacerad melodi stjäl all uppmärksamhet och samtliga låtar avslutas med evighetsackord som någon verkar ta ut på måfå. Inget illa om countrygenren, men det barnsliga spektaklet gör att riffen lämpar sig bättre till att kompa en distad John Denver. I övrigt är det snålt med sång och en vanligvis kaxig Hoest väser helt utan attityd. Instrumentalen Fra Bjoergvind mot Gloemselen är en mindre obehaglig resumé av plattan. Ett perfekt avslut på det mest progressiva alstret i arsenalen.

Kong Vinter är lika tålamodsprövande som att streama film med en strulig bredbandsuppkoppling. Ett Taake utan attityd känns vemodigt på samma sätt som soundtracket till någon dystopisk Astrid Lindgren-film. Det finns undantag, där karln visar att han fortfarande kan kraxa på förtvivlad elakiska och inte helt tappat brutalförmågan. Utan utspelen med evighetsriffen från yttre rymden, hade albumet kunnat vara helt okej.

Betyg: 4/10

Spår:
1. Sverdets Vei
2. Inntrenger
3. Huset i Havet
4. Havet i Huset
5. Jernhaand
6. Maanebrent
7. Fra Bjoeregrend mot Gloemselen

Medlemmar:
Hoest – alla instrument och sång

 

About Author