The Last Band- Hisingen

0

Gain Music/Sony
Släpps den 5 oktober

Med sin goa attityd och blandade kompott av punk, hårdrock och hardcore är göteborgarna i The Last Band tillbaka med hårdare knytnävar. Två år har gått sedan debutalbumet The Fall och gruppen fortsätter stadigt framåt som en musikalisk bulldozer.

Med skräckfilmsliknande toner och tunga basgångar inleds Cleaning House. Riffen är kompakta och går från blodisande skrik till förrädiska viskningar. Ljudbilden är en ren berg-och dalbana med många svängar och trummljud som får en jordbävning med magnitud nio att framstå som en fis i rymden. Sångaren Coffe Blood har en varierande sångröst som påminner om ljust growl vilket går hand i hand med musiken. För den som hängt med sedan debuten blir det ett explosivt återseende. Titelspåret Hisingen är ett välkomponerat verk som räcker fingret åt allt som kommer i dess väg samt de förutfattade meningar som existerar om orten. Riffen skapar en gastkramande klagosång under solot som möts upp av en ren och något sorgsen röst som ökar i ilska. Trummisen Axel Karlsson får skinnen att smattra som k-pistar i They Say och han gör ett kompakt avtryck på musiken med sin känsla för detaljer. Överraskningarna haglar när den lite rappiga sången övergår i gitarrer som svänger mot country för att bjuda på Moonshine direkt från tunnan innan det snärtar till mot trumhinnan och mynnar ut i en hejarklacksramsa. Snabbare Än Satan påminner lite om svensk punk á la Asta Kask fast mer genomarbetat och råare. 

Det är långt ifrån polerat mainstream när The Last Band låter punken göra ett större avtryck. Utan inslag av långa spår och spretiga låtar cementerar gruppen sitt sound där tung samhällskritik får blixtra i feta toner från ortens punkscen. Skitigt som sig bör och tillräckligt hårt för att jämna den lokala betongparkeringen med marken.

Betyg: 9/10

Spår:

1. Cleaning House

2. The Hunt Part II

3. Hisingen

4. They Say

5. I Got No Friends

6. Snabbare Än Satan

7. Still Not In It For The Drugs

8. Behind The Flag

9. So What

10. Muscle&Blood

11. Lights Out

Medlemmar:

Coffe Blood- sång

Alex Frid- gitarr

Dennis Pumpkin – bas

Axel Karlsson – trummor

Fredrik Eriksson – gitarr

About Author