The Night Flight Orchestra – Aeromantic

0

The Night Flight Orchestra – AeromanticNuclear Blast
Släpps 28 februari

Sedan bildandet av hobbybandet Night Flight Orchestra har sångaren och frontmannen Björn Strid och hans flygplansbesättning hunnit släppa tre studioalbum. På denna fjärde högtflygande skapelse tar svenskarna sin AOR ytterligare några danssteg in i nostalgins molnlandskap.

Det är tydligt att siktet är inställt på att återskapa, och för den delen nyskapa, den albumrock som så starkt förknippas med perioden kring sent 70- och tidigt 80-tal. Den luftigt lätta men samtidigt vemodiga musiken bär på många klassiska referenser. Första spåret Servants Of The Air är tämligen fartfyllt och ger oss fläskiga gitarrslingor som vädras av ett sorglöst keyboardspelande och de stämfyllda refränger vi börjat känna igen som ett av bandets signum. Påföljande Divinyls är en riktigt skön discorockig dänga med rejält gung under gympadojjorna som för tankarna till mången signaturmelodi från gamla pastelliga tv-serier. Från den lätt febrila och lite poppigare This Boy’s Last Summer tas vi vidare in i en lite funkigare stämning med Curves. Detta femte spår är ett avkopplande och rejält catchy nummer med ett mellanparti som bjuder upp till briljant dans för gitarrmästarna David Andersson och Sebastian Forslund. Inledande riffet på titelspåret Aeromantic är så där retromagiskt välplacerat och hela introt andas taktfast framåtdrivande 70-tals rock. När refrängen nåtts har tankarna gått både till KISS och Elton John och deras upptempopianospel utan att det känns felplacerat på något sätt. Ett något mörkare och vemodigare exempel på klockren mix av keyboard/piano och rockiga riff hittas på Dead Of Winter. Här bjuder orkestern på en flygtur över vidder av norrsken och iskyla med rejäl nerv.

Den samlade känslan av Aeromantic är en mängd bubblande minnesbilder sprungna ur en snygg retroskapelse. Flygbesättningen har hittat en stabilitet i skapandet av nostalgisk rock som flyger precis under radarn för plagiat av svunna klassiker. Den höga igenkänningsfaktorn ger en hemtam känsla utan att bli tråkig då det ständigt poppar upp nya ”men, det där är väl….?”

Betyg: 8/10

Spår
1. Servants Of The Air
2. Divinyls
3. If Tonight Is Our Only Chance
4. This Boy’s Last Summer
5. Curves
6. Transmissions
7. Aeromantic
8. Golden Swansdown
9. Taurus
10. Carmencita Seven
11. Sister Mercurial
12. Dead Of Winter
13. City Lights And Moonbeams

Medlemmar
Björn Strid – sång
David Andersson – gitarr
Sharlee D’Angelo – bas
Richard Larsson – keyboard/piano
Jonas Källsbäck – trummor
Sebastian Forslund – gitarr

About Author

Recenserar mycket och gärna. Rötterna i thrash, death och klassisk heavy metal. Blir även en del konsertfoto när tillfälle ges.