Then Comes Silence – Blood

0

Then Comes Silence - BloodNuclear Blast
Släpps den 20 oktober

Svenska Then Comes Silence’s bitterljuva ton blossar i takt med bandets framgångar. Blood, blir kort och gott bandets fjärde studioalbum inom loppet av endast fem år. Musiken, som hämtar inspiration från främst skräck och spiritism, mixas ihop med influenser från både postpunk och goth. Men om man förväntar sig synth och rökmaskiner har man följt stigen till detta nysläpp helt förgäves.

Redan i starten The Dead Cry For No One känns Sisters Of Mercy-känslan av och man gör sig genast redo för att lägga fötterna på bordet och luta sig tillbaka. Men Alex Svenssons entoniga stämma, som i och för sig kan känneteckna postpunken, gör sig inte bra i en refräng som upprepar sig i en ständig loop. Att bandet inte använder sig av synthar gynnar dem inte på något sätt. Instrumentet hade kunnat krydda upp ett väldigt tråkigt spår på alla instrumentala plan. När man redan tröttnat efter första spåret växer rädslan för att blodet bandet valt att titulera plattan med ska rinna ur öronen. I Choose Your Poison förvandlas det till smörsång där gitarrer får komma till räddning. Låten hade gjort sig bra mycket bättre som instrumental. Under Good Friday når albumet sin höjd med en melodisk refräng som väcker hjärnan. Mercury får ta slutspurten på detta maraton med en långsam starttakt som sedan trappas upp. Då tar till och med sången ett trappsteg upp ur den enformiga källaren.

Eftersom många refränger upprepar sig så pass många gånger att man vill dö av rastlöshet, vore det inte förvånande ifall det kom fram att bandet haft en mindre kris vid textförfattandet. Att jämföra lyssnarupplevelsen med att fastna i tvättmaskinen känns aldrig roligt, men ibland nödvändigt. Ian Curtis (Joy Divison) mörka stämma upprepade samma ord om och om igen i bandets kanske mest kända låt Love Will Tear Us Apart. Men musiken ylande åtminstone av smärta och känsla.

Betyg: 3/10

Spår:
1. The Dead Cry For No One
2. Flashing Pangs For Love
3. Strange Kids
4. My Bones
5. In Leash
6. Choose Your Poison
7. Good Friday
8. The Rest Will Follow
9. Magnetic
10. Warm Like Blood
11. Mercury

Medlemmar:
Alex Svensson – sång, basgitarr
Seth Kapadia – gitarr
Jens Karnstedt – gitarr
Jonas Fransson – trummor

About Author