Tortorum – Katabasis

0

W.T.C.Productions
Släpps 8 mars

Tortorum_Katabasis_CoverTänk dig att du kokar en soppa bestående av tidiga Darkthrone uppblandat med Marduks brutalitet samt en liten nypa Mayhem och Taake. För att smaken verkligen ska komma fram måste du låta denna kittel sjuda i några timmar innan du kan avnjuta den i sin helhet. Toppa sedan med lite tidiga Gorgoroth och du har en angenäm måltid att se fram emot. Självklart kommer detta från Norska Bergen och självklart pratar vi om black metall. Inspelad i Necromorbus Studio, samt mixad och mastrad av Tore Stjerna, är Tortorums andra fulländare ett verk som uppvisar både kvalité och vitalitet.

Detta alster inleds som ett melankoliskt vemod i långsamt tempo som sedan spinner vidare i traditionsenlig black metall. Med andra ord så bjuds jag egentligen inte på något nytt under denna mörka himmel. Ändå är Katabasis ett nöjsamt album att lyssna igenom. Trion drar inspiration från andra vågens black metall. Hade jag inte vetat om att de bara varit aktiva sedan 2010 hade jag nog misstänkt att denna skiva släppts men gått obemärkt förbi under 90-talet. Jämfört med förra plattan Extinctionist är ljudmixen en aningens bättre även om jag tycker att basen många gånger drunknar under gitarrernas riffande. Två års mognad visar dock upp ett tight band som kanske låter mer norskt än någonsin förut. Vilket är rätt så intressant då bandets två grundmedlemmar är från Polen respektive England. Kanske är det något med just Norge som helt enkelt lockar fram musikers inre black metallanda.

Katabasis är en välkomponerad skapelse som har sina snabbare partier men som aldrig rusar iväg i blint otyglat raseri. Stundom maler låtarna, stundom far de iväg i dubbeltramp men det finns alltid något som stramar upp och strukturerar intrycken. Ljudet rullar harmoniskt i mina hörselgångar och inte bara för att produktionen är bra. En välkomponerad platta ska kunna vara extrem utan att jag känner att den skrapar sönder trumhinnan. Detta är något som Tortorum verkligen har talang för vilket, som tidigare nämnt, gör denna ljudupplevelse angenäm. Men så kommer vi till det största problemet med denna platta; det låter så mycket klassisk black metall om detta att jag får känslan av att jag hört detta förut. Inte bara en utan många gånger om. Musiken är bra men den spinner vidare i en redan mättad formel som tillhör 90-talet. Detta får mig också att undra ifall Tortorum kan hävda sig inom en genre som börjat bryta sig bort från invanda mönster. Katabasis är en hyllning till det som var men kanske är det dags att börja blicka framåt snarare än bakåt.

Bäst: mycket välproducerat!
Sämst:
det låter 90-tal men inget mer.
Betyg:
7/10

Spår

1.Descensus
2.The Great Appetence
3.In Nameless NonBeing
4.Severance and Perseverance
5.As The Light Falls to Slaughter
6.Into the Sixth Coil
7.Open Wide the Gates of Chaos
8.Attributions to the Dead
9.Beyond the Earth and Air and Sun

Bandmedlemmar:
Barghest – Sång, bas
Skyggen – Gitarr
Specter – Gitarr 

Andra musiker på denna skiva:
Erik – Trummor

Text: Cecilia Wemgård

About Author