Tr3ttondagsrocken – Backstage Rockbar, Trollhättan

0

Datum: 2020-01-05
Ännu en gång drar Backstage Rockbar i Trollhättan sitt strå till stacken för att göra världen till en bättre plats. Med nyckelpersoner från musikbranschen, kända musiker och människor med flera års erfarenhet, får fyra osignerade band chansen att visa var dom går för. I lokalen har vi bland annat Mattias IA Eklundh (Freak Kitchen), Rebecka Haak (DAHLIA), Micke Holm (S.O.R.M, Outshine) och Nicklas Hansson (Revaged). Trots att det blåser halvstorm och det är en allmänt dyster söndagskväll i lilla Trollhättan hyllar vi konstruktiv kritik, öl och ärliga chanser till att få skina.

Predicted
Med sin melodiska hårdrock visslar Predicted igång kvällen. Det är en snygg kavalkad av bra låtskrivande, ljuvliga harmonier och bra musiker. Emil Zettergren briljerar med sitt karismatiska gitarrspel och körande. Som första band ut kan det vara svårt att få igång en publik, kanske speciellt med en frontman som är alltför stillastående och ljummen. Ack så många gånger man vill byta plats på sångaren Johan Ask och den energistinna gitarristen Simon Stridh då den sistnämnda innehar en rockröst med råga kan rivakisera frontmannen. Dock har grabbarna någon form av hemligt vapen längst bak på scenen. Simon Gartman är så bra att han borde få ett pris. Med kreativt trumslagande och dubbeltramp är han helt klart bandets väg ur medelmåttlighetens träsk.
Betyg: 5/10

K.A.Z
Grabbarna i K.A.Z ser bara möjligheter. Trots att deras sångerska Louise Daun inte har möjlighet att delta står dom rakryggade och redo för att rodda detta på egen hand. Med influenser som Bullet For My Valentine och Killswitch Engage är det en modern ljudbild som fyller lokalen. Här har vi ett gäng som med ett bra musikskrivande och glimten i ögat levererar från början till slut. Att dom är en medlem kort glöms snabbt bort när gitarristerna Filip German och Oscar Berglund sköter sången exemplariskt. Filips growl är så bra att nackhåren reser sig. Filip blir även kvällens hjälte när han under pauserna charmar publiken med allsång samtidigt som han ursäktar sig över hur trött man blir av att sjunga. Med fullt ös från första till sista ton ställer sig K.A.Z högt i kurs och visar stor potential för att kunna bli en riktig fyrverkerishow på en större scen.
Betyg: 8/10

The Wednesdays
Helt plötsligt fylls publikhavet till bredden. Det är mammor, pappor, kompisar, kusiner, partners och förmodligen någon förälders inneboende från 80-talet. Det är nämligen dags för kvällens enda hyfsat lokala band att köra sitt race. Det är även kvällens enda akt som bjuder på indierock blandat med en Oasis-avgudning. I matchande vita skjortor är det nu änglar som intar scenen i britpopens tecken, förmodligen för första gången någonsin i Backstage Rockbars historia. Det är trallvänliga melodier och charmiga låttexter i typisk Catfish And The Bottlemen-anda blandat med Blink-182 takter. Jakob Anderssons stämma är aningen svajig men originell. Bandets kör hörs inte och försvinner helt i instrumentens skugga. Ljudproblemet verkar dock inte röra publiken i ryggen som fortfarande är med till 110 procent. Därmed bjuder The Wednesdays på en mycket väl godkänd spelning. Eloge till Martin Ljusberg som ser ut att trumma likt det vore hans sista dag på jorden. 
Betyg: 7/10

NIVA
Vart ska man börja? Sångaren Tony Niva har många år bakom sig efter att ha varit sångare sedan 80-talet (Swedish Erotica, Lion Share). Dock är denna melodiska metal så tråkig att det nästan gör ont i hjärtat. Tony har tonerna kvar, men när det är ett ändlöst dravel som låter i princip likadant förvandlas det till ett tappert försök till att underhålla en förvånansvärt positiv publik. När publiken vrålar ”en gång till” efter sista låten ifrågasätter man om folk blivit sinnesförvirrade. Själv har jag fått nog av något som liknar ett Joey Tempest– komplex (Europe) med ett par halventusiastiska musikanter i bakgrunden. Så länge man inte låter nostalgikänslorna lura en smakar NIVA som en blandning av grön mjölk, bibliotek och en trött fylla där man inte kan sluta gäspa. 
Betyg: 4/10

Text: Veronica Steen
Foto: Robert Qvist

Fotogallerier:
Predicted
K.A.Z
The Wednesdays
NIVA
Vimmelbilder

About Author