Turmion Kätilöt, Beast In Black – Klubben, Stockholm

0

Datum: 2019-03-29
Finsk höjdardubbel bjuds det på i storstaden när allt från kärleksfulla skitfasoner till ren och skär heavy metal blandas i en enda salig soppa. Inte blir det sämre av att publiken är så taggade att jublet blåser taket av lokalen.Turmion Kätilöt
Som en homoerotisk korsbefruktning mellan Rammstein och Skitarg, där navelsträngen består av dansanta synthslingor och fosterhinnan av finsk humor. Det är det enda undertecknad hinner klottra ned i sitt anteckningsblock innan bandet drar igång med växeln i högsta läget. Handbromsen har slängts ut genom fönstret och fram far ett mellanting mellan punkare och hårdrockare som charmerar publiken till att varva allsång av Ooa Hela Natten till att stampa i takt till blytunga melodier som den tyska industrimetalscenen hade dödat för. Det är en fröjd att se ett sådant rutinerat band totalt äga den scen de gör sitt bästa för att riva. Scenkläderna är dråpliga, skämten dåliga, humorn är barnslig och med en suck likt Askungens är detta alldeles underbart. En lektion i det finska språket som är väl värt pengarna.

Betyg: 8/10

Beast In Black
Det må ha funnits folk som tvivlade på att gitarristen och låtskrivaren Anton Kabanen skulle lyckas gå vidare i karriären med ett lika högkvalitativt heavy metalband som Battle Beast, speciellt efter splittringen med just sagda band. Och om dessa få inte blev motbevisade på kritikerhyllade debutalbumet Berserker (2017) borde all skepticism vara som bortblåst med senaste givet From Hell With Love (2019). För på bara två år har grabbarna gått från förband till headliner och det är en stor sko de har fyllt med bravur. Till tonerna av Cry Out For A Hero far kvartetten in på scenen med sångaren Yannis Papadopoulo som dirigerar sitt eget personliga aerobicspass. Här sparas det inte på energin och i brutala intervallpass betar bandet av den arton långa spellistan i ett fasligt tempo, dessutom med vida leenden på läpparna.

Det är svårt att inte ryckas med i den glädje som grabbarna visar på scen jämte varandra och som riktiga proffs ser de till att integrera med varenda kotte de kommer åt i publiken. Gränsen mellan fan och artist suddas ut för att förvandla showen till ett stort heavy metal-disco där alla är inbjudna. Visst hade balladen Ghost In The Rain kunnat bytas ut mot färska Oceandeep, men när varenda mobil i lokalen har ficklampan tänd är mysfaktorn uppskruvat till tio. Därtill är alla synder förlåtna när de blinkande Teenage Mutant Ninja Turtles-maskerna åker på under Crazy, Mad, Insane och Yannis improviserar fram det ena lejonvrålet efter det andra utan att missa en ton. Inte ens hans utdragna mellansnack kan förstöra aftonen när de flesta av de bästa låtarna från bandets båda album får plats i repertoaren. Beast In Black slänger alla ess på bordet och kammat hem högsta potten.

Betyg: 10/10

Foto och text: Cecilia Wemgård

About Author

Skribent med fokus på recensioner och intervjuer. Rycker in som fotograf när tillfälle erbjuds och skriver även för Sweden Rock Magazine.