VA Rocks – Tio rock’n’roll år och fortfarande bästa vänner 

0

Rockn’n’roll sammanfattade i tio låtar under tio år. Så kan VA Rocks efterlängtade debutskiva Pull no Punches beskrivas. Med stark sammanhållning och ett ständigt motbevisande av parollen att kvinnor inte kan finnas på scenen fick sig Crank it Up en pratstund med trummisen Frida Rosén inför släppet. Frida Rosén ursäktar att hon låter trött när jag ringer – helgen har varit intensiv med ett releaseparty och en bilkrock med sambon.

– Det var inte så farligt, men jag blev så spänd i nacken att vi valde att köra ett halvakustiskt set på releasefesten istället. Det gick lika bra det. Folk var så stöttande och förstående. Klubben Folk Å Rock i Malmö blev fullsatt med besökare från olika delar av landet så väl som utanför Sveriges gränser. Detta var efterlängtat!

VA Rocks startades 2006 av då 13-åriga Frida Rosén och gitarristen Ida Svensson. Kort därpå anslöt sig basisten Klara Wedding. Samtliga medlemmar i VA Rocks gillar att spela live och bandet har gjort över hundra livespelningar genom åren med milstolpar som Sweden Rock 2014. Utomlands har det blivit flera festivalspelningar i både Danmark, Tyskland och Tjeckien. Nästa år planeras en Europaturné och nytt material inför nästa skivsläpp. Inspiration till musiken hämtar de från hårdrockens alla hörn med grundstenen i AC/DC, Runaways och The Donnas.

– Sedan har folk sagt att vi påminner om Danko Jones och Guns’n’Roses också. För mig som trummis har Green Day varit en inspirationskälla, det är så mycket energi i kompet. Ida skriver många av låtarna och kommer med idéer, men hela bandet hjälps åt. Skivan kan sammanfattas som tio låtar under tio år, en del av materialet sträcker sig långt bak i tiden medan andra låtar är nyskrivna.

Varför tog det tio år till första skivsläppet?

– Anledningen att första skivsläppet dröjt så mycket är för att det kostar så mycket att släppa en skiva. Och förstås för att vi har mycket att göra utöver bandet alla tre, vi pluggar och jobbar. Vi hade planer på att släppa skivan på egen hand med pengar ur privata fickor men blev kontaktade av det tyska bolaget Metal Speacer som ville distribuera den. Det är himla kul och har bidragit till att vi kan få ut materialet på fler kanaler. Nu finns vi på Spotify och i nätbutiker också. Vi har också kunnat släppa fler fysiska exemplar av skivan.

För VA Rocks har konceptet på bra bandsammanhållning och musikerskap varit att ha samma mål. En formel som gör att bandet efter ett helt decennium fortfarande håller ihop.

– Vi är fortfarande bästa vänner, något folk brukar imponeras av. Att vi fortfarande spelar efter alla år sticker hål på fördomen att tjejer bråkar hela tiden.

Vilken bara är en av alla vanliga stereotyper om tjejer. Har ni mötts av andra negativa fördomar för att ni är kvinnor och rockmusiker?

– Ja. Folk har blivit skeptiska när vi gått upp på scen för att sedan bli positivt överraskade. Fördomen att tjejer inte kan finns där. Sedan är det irriterande att män kan vara väl närgångna, man blir nypt i kinden eller kramad istället för att få ett handslag när man går av scenen. Jag tycker ändå att det positiva med att vara kvinnor i branschen har vägt upp. Vi har blivit stöttade av familj och vänner. Den sexism som ändå förekommer har mer med samhället i stort att göra än med musikerskapet. Att få chansen att göra det man älskar med de man älskar väger upp. Vi har alla hittat hem till det vi vill göra i och med detta band.

About Author