Vader – The Empire

0

vaderempirecdNuclear Blast
Släpptes den 4 november

När den polska death metal stridsvagnen Vader gör ett hat-trick och släpper sin tredje platta på lika många år (Tibi et Igni, 2014 och Future of the Past II – Hell in the East Empire, 2015) är det med dagens mått minst sagt imponerande. Att de backar upp detta med en redig pansarnäve i ansiktet gör inte saken sämre. Sedan bandet startade 1983 har de etablerat sig som Polens kungligaste akt av den extrema skolan. Med sin tolfte skiva i ammunitionslådan beger sig Vader ut i strid och plockar med dig som infanterist.

The Empire inleds med Angels Of Steel vilket är en rejäl käftsmäll redan från första ton samtidigt som den ger oss en ”antingen gillar du oss eller så kan du dra åt helvete”-attityd. Knappt hinner låten sluta innan man blir åtslängd en ny köttbit i form av Tempest. Det är först under Iron Age som man får tid att andas då stycket släpar sig fram likt en bandvagn i urskogen. Vilan är dock kort och snart är det bara till att kippa efter luft då plattan fortsätter att mangla på i friskt tempo fram till det avslutande spåret Send Me To Hell. Ett avslutande epos där de sänker tempot innan de låter gitarren ringa ut och ridån faller ned.

The Empire är en jämn platta med få dalar och många toppar. Tyvärr är topparna långt ifrån skyhög, de befinner sig snarare på en godkänd nivå över havet. Piotr Wiwczarek (sång) visar däremot vart skåpet ska stå med en stark sånginsats med sitt karaktäristiska metalliska raspande. Samtidigt låter Marek ”Spider” Pająks gitarrlir som en motorsåg som ilsket ryter i ett stålverk. Skivan skjuter nära men lyckas inte träffa mitt i prick varvid den feta kubanska cigarren får ligga kvar i lådan ett tag till.

Betyg: 7/10

Spår:
1. Angels Of Steel
2. Tempest
3. Prayer to The God of War
4. Iron Age
5. No Gravity
6. Genocidius
7. The Army-Geddon
8. Feel My Pain
9. Parabellum
10. Send Me Back To Hell

Medlemmar:
Piotr Wiwczarek – gitarr, sång
Marek ”Spider” Pająk – gitarr
Tomasz Halicki – bas
James Stewart – trummor

Text: Mats Vogt

About Author

Skribent med fokus på recensioner och intervjuer. Rycker in som fotograf när tillfälle erbjuds och skriver även för Sweden Rock Magazine.