Valkyria – Tierra hostil

0

Fighter Records
Släpps den 10 oktober

Två år har förflutit sedan den spanska kvartetten Valkyria släppte debutskivan Principio y fin. Nu släpper de sin andra fullängdare som då liksom nu bjuder på glättig, teknisk heavy metal med power metal-influenser.

Tierra hostil öppnar med muntert gitarrplock och sångaren Yeray Hernández stadiga stämma på det egna hemspråket. Efterhand övergår öppningsspåret i pampig fyrtakt med mängder av riff och tvåstämmiga gitarrsolon. Basgångarna är tighta och införlivar klassisk power metal-anda som för tankarna till tyska Helloween. Bandet varvar riffstaplande låtar med temponedvarvningar i balladliknande spår som Selenelion utan att för den delen dra ner på varken solopartier eller sångstämmor. Stundvis försvinner power metal-känslan för att ersättas av heavy metal i låtar som Tuareg som med sina mindre tydliga, skitigare gitarrslingor rör om i ljudbilden något. Gitarristerna Yeray Hernández och Borja Aguirre har inte legat på latsidan sedan förra albumsläppet. De klämmer om möjligt in fler och mer komplicerade partier under Tierra hostils fyrtiosju långa minuter. I kombination med den väl mixade ljudbilden bjuder Valkyria på en tillrättalagd heavy/power metalskiva med få överraskningar och stort underhållningsvärde för den gitarrfrälste.

Spanjorerna satsar högt och lyckas utan vidare leverera en välproducerad skiva med genomarbetat material. Musiken bjuder på lättja, fart och teknik hela vägen varvid den snabbt blir tråkig. Undertecknad hade önskat mer variation i spelstil och ackompanjemang för att orka hålla fokus på detta bakverk som mest känns som kaka på kaka.

Betyg: 5/10

Spår:
1. Código de Honor
2. Abatido
3. Tierra Hostil
4. Rencor
5. Selenelion
6. Inentidad Perdida
7. Vida Eterna
8. Ecos del Mañana
9. Dunas de Sal
10. Tuareg

Medlemmar:
Gorka Pérez – Bas
Jon Romero – trummor
Yeray Hernández – sång, gitarr
Borja Aguirre – gitarr

About Author