Varego – I, Prophetic

0

Varego – I, PropheticArgonauta Records
Släpps 15 februari

Birra Moretti, pastrami, napolitansk pizza och parmesanost är alla fantastiska produkter från Italien. Det kan man tyvärr inte säga om denna skiva från italienska Varego. Det handlar om progressiv sludge metal med tydliga referenser till thrash metal. Bandet firar tio år med att försöka summera alla sina influenser och föra dem framåt genom ett nytt material.

Det verkar som att det blivit obligatoriskt att inleda en skiva med ett instrumentalt stycke. Den här plattan börjar med ett skirt pianoverk som bygger upp en slags teatralisk mystik. The Abstract Corpse som tar över är plattans tydligaste och starkaste låt och har inget som helst gemensamt med introt. Här är det tungt, gungande och rejält. Flertalet influenser känns igen i allt från sång till riffande. Tydligast är Voivod och i viss mån Black Sabbath. På I Prophetic finns fortfarande tyngden i musiken, men det går att ana att det är det progressiva i sin bandbeskrivning medlemmarna vill åt. På Of Dust och Silent Giants förlorar italienarna sig i en astralsoppa där endast Simone Lepore (trummor) och hans taktfasthet håller oss kvar på jorden. Efter denna utflykt bjuds lyssnaren på mer rejäl sludge i form av When The Wolves Howl. Detta spår tar oss ner till jorden igen och tack och lov hålls vi kvar där plattan ut.

Detta tioårsfirande är inte helt olikt lutande tornet i Pisa. Bandet har skapat något som på pappret och ritningen hade kunnat bli riktigt snyggt och bra. De bygger dock på en grund som inte är helt stabil och resultatet blir därför något vacklande. Lite som en vedugnsbakad pizza som ändå lyckats bli degigt mjuk

Betyg: 5/10

Spår
1. Origin
2. The Abstract Corpse
3. I Prophetic
4. Of Dust
5. Silent Giants
6. When The Wolves Howl
7. Duelist
8. Zodiac

Medlemmar
Davide Marcenaro – sång/bas
Alberto Pozzo – gitarr
Geralomo Lucisano – gitarr
Simon Lepore – trummor

About Author

Recenserar mycket och gärna. Rötterna i thrash, death och klassisk heavy metal. Blir även en del konsertfoto när tillfälle ges.