Vesperith – Vesperith

0

Svart records 
Släpps den 22 november
Vesperith
Soloprojektet Vesperith beskrivs av Sariina Tani som ett konstnärligt alter ego och som en kanal till universums kaotiska harmoni. Fyra år efter EP-debuten Esoteros släpper finskan, i samarbete med Oranssi Pazuzus gitarrist Jun-His, sin självbetitlade fullängdare  som fortsätter trampa mark på den allt mer experimentella avant garde-stigen av black metal. 

Albumöppnaren Magi sätter stämningen med eterisk sång, tribaleko-trummor och ett fördjupande lager loopande bakgrundseffekter. De experimentella partierna, ofta i form av kaotiska intron, kännetecknas av långa klaviaturmelodier. De tillför dynamik till den i övrigt ganska statiska bakgrunden och lyckas med konststycket att inte störa den obehagliga atmosfären. Spåren har en återkommande dualitet där det genretypiska för black metal ofta åsidosätts till förmån för långa, stämningsbyggande partier. De black metal-inspirerade bitarna flyter in över intropartierna på ett nästan omärkbart vis med distad gitarr, ylande sång och manglande, kompressade trummor. Tanis sång växlar i Fractal Flesh mellan grötig growl och repetativ rensång som stundvis flyter nästan omärkbart samman med melodierna. Övergångarna i de ofta långa spåren är välkomponerade och mixade på ett sätt som suddar ut kontrasterna och smälter samman de i övrigt udda kombinationerna.  
 
Sariina Tani väljer att kalla sig ljudkonstnär, något som Vesperith med råge avspeglar. Albumet bjuder på en välkomponerad helhetsupplevelse och avnjuts bäst i gränslandet mellan ljudkonst och musik i ett meditativt tillstånd.  

Betyg: 8/10 

Spår 
1.The Magi  
2. Fractal Flesh 
3. Refractions 
4. Valohämärä 
5. Quintessence 
6. Solar Flood 

Medlemmar 
Sariina Tani – Programmering, gitarr, sång 
Jun-His – Programmering

About Author