Vinsta – Wiads

0

Vinsta - WiadsTrollmusic
Släpps den 25 Augusti

Från de bergiga vidderna i österrike, som tidigare välsignat omvärlden med band som Summoning och Hollenthon, kommer den allra första plattan av Vinsta. Bandet säger sig överskrida traditionella genrers, men kan beskrivas som melodiös death metal med inslag av folkmusik och en regional österrikisk dialekt. Bakom projektet står Christian Höll som ensam skapare, som tar med lyssnaren på en resa genom mörka vackra känslor och främmande landskap.

Redan från första början skiljer sig plattan från många andra. Den har inte en, utan två stycken korta melodier som bara fungerar som intron. Det är först när Bluatlauf drar igång som “resan genom vackra landskap” verkligen börjat. De pigga basslingorna och även growlen för tankarna till ett tidigt Opeth, om än en mer avslappnad version. Gitarrerna är klara och “upbeat“, men kontras av sången som är betydligt mer dunkel. Med Aufgangsjodler skiftar temat och hackbrädet, som verkar vara den enda folk-influensen värd att nämna, används flitig. Under hela låten upprepas samma melodi, i ett uppenbart försök att hypnotisera lyssnaren. Men efter tre minuter känns det mer lockande att fingra på framåtknappen. Nästkommande Vinsta Wiads bryter monotoniteten. Sången är fantastisk och den mörka atmosfären balanseras väl av det smått progressiva instrumentala. Stundvis ger plattan ett intryck likt isländska Solstafir, fast mer metal. Och “mer metal“ är alltid bra.

Precis som skivbolaget Trollmusic påstår så är det inte lätt att placera Vinsta i ett fack. Det må låta pretentiöst, men det är ett band som från grunden byggt upp något unikt och vackert. Kanske grundstenen till en ny subgenre som kombinerar melodisk death metal, progressiv metal och atmosfäriskt black metal? Eller så gör man det lätt för sig och säger bara riktigt bra musik. För det är precis vad det är.

Betyg: 7/10

Låtar:
1. Gedonknstad
2. Nochklong
3. Bluatlauf
4. Aufgongsjodler
5. Vinsta Wiads
6. Dei Ruaf
7. Gedonknschwa

Medlemmar:
Christian Höll – text, musik

About Author