Vintersorg – Till Fjälls del II

0

Napalm Records
Släpps 30 juni 2017

Två decennier är en lång tid, speciellt för de som länge har suktat efter en uppföljare på mastodonteposet Till Fjälls (1998). Från Skellefteås mörka skogar har Vintersorg inte bara återvänt till fornstora dagar. De har även, åtminstone tillfälligt, lagt den progressiva black metal musiken på hyllan för en kär återblick i gamla folkmusikstraditioner.

Trots att det var nitton år sedan vi senast besökte fjällens karga land faller skivan ned i samma fotspår som förr. Melodiskt, skandinaviskt, hårt och framförallt mäktigt. Öppningsspåret på CD nummer ett, Jökelväktaren är black metal i sitt esse. Låten känns som en solklar uppföljare till Jökeln som vi finner på Till Fjälls. Redan där är förfrågan om en del två halft uppfylld. Introt, med trummor som slår i galoppfart och vassa gitarriff som snabbt hugger tag i en, känns som att snubbla från klippkanten och skapar en känsla av mäktighet. Som om att man av egen kraft äntligen lyckats bestiga fjället själv. Andreas Hedlund slutar aldrig att förvåna och hans olika röstlägen, från ilsket morrande till skönsjungade toner, smälter samman på ett kontrastrikt vis. Svårt Måne är ett spår av den lugnare varianten som påminner mycket om Hednad I Ulvermånens Tecken från storsyskonet. En Väldig Isvidds Karga Dräkts refräng drar, likt en snöstorm, till med en smäll i ansiktet samtidigt som ett varmt flöjtspelande varsamt släpar en över isvidden.

Om man som lyssnare förväntar sig en uppföljare får man sin hunger stillad. Även den som bara önskar djupdyka i denna naturdyrkande genres historia bör hitta något i blåbärsriset som passar. Med Till Fjälls del II sipprar bilder av gröna skogar och skandinaviskt natur förbi ögonen samtidigt som huvudet befinner sig på ett norrländskt berg med norrskenet ovanför sig.

Betyg: 8/10

Spår CD1:
1. Jökelväktaren
2. En Väldig Isvidds Karga Dräkt
3. Lavin
4. Fjällets Mäktiga Mur
5. Obygdens Pionjär
6. Vinterstorm
7. Tusenåriga Stråk
8. Allt Mellan Himmel Och Jord
9. Vårflod

Spår CD2:
1. Tillbaka Till Källorna
2. Köldens Borg
3. Portalen
4. Svart Måne

Medlemmar:
Vintersorg (Andreas Hedlund) – Sång, gitarr, basgitarr, keyboard
Mattias Marklund – Gitarr
Simon Lundström – Basgitarr

About Author