Voodus – Into the Wild

0

Shadow records
Släpps den 26 november

Kungälvskvartetten, tidigare kända som Jormundgand, har efter namnbytet 2015 släppt två EP:s klassisk, primitiv black metal. Debutskivan Into the Wild har stark koppling till tidigare verk. Den obskyra känslan består i ny tappning med mer avskalat, genomarbetat material och påkostad inspelning.

Den sextio minuter långa skivan inleds med det stämningsbyggande introspåret The Awakening and the Ascention som sätter tonen för resterande låtar. Riffen är primitiva men ofta långa och många, ackompanjerade av välskrivna slingor och Tobias Fongelius mässande growl. Musiken har kopplingar till black metal av både första och andra vågen med säregen, modern prägel i ljudbilden. Spåren är långa med välsvarvade partier som sällan lämnar något åt slumpen. En bit in har lyssnaren koll på den antingen kaosartade eller samlade, akustiska öppningen, den råa uppbyggnaden och de stämningsbyggande mittenpartierna. Det är hårt, kallt, primitivt och samtidigt tekniskt med avancerat slingspel och solopartier. Voodus trampar mark där många tidigare vandrat men gör det med extra omsorg och skicklighet. Black metal sägs vara en svårförvaltad genre, något kvartetten klarar med bravur och god fingertoppskänsla.

Mollskaleplock, riffharvande och välskrivna melodier till trots lämnar Into the Wild en eftersmak av återhållsamhet. Tidigare material har en djärvhet i utförande, uppbyggnad och ljudbild som fullängdaren saknar. En förfinad mixning skalade av den brutalitet musiken hade behövt för att verkligen lyfta.

Betyg: 7/10

Spår
1. The Awakening and the Ascention
2. The Golden
3. Gnothi Seuton
4. Into the Wild
5. Communion Amid the Graves
6. Dreams from an Ancient Mind Pt I
7. Dreams from an Ancient Mind Pt II
8. The Terrainof Moloch

Medlemmar
Fredrik Sundgren – bas
Ingemar Carlsson – trummor
Erik Kjönsberg – gitarr
Tobias Fongelius – gitarr, sång

About Author