WINGZ – Lika barn leka bäst

0

Den 19 augusti i Fårhult är det dags för hårdrocksgalan Live To Win till förmån för Barncancerfonden. Ett initiativ från arrangör Emil Näsström, gitarrist i Saved By Insanity. I väntan på galans start har vi tagit oss ett snack med kvällens headliner om deras bakgrund och engagemang för Barncancerfonden.

Berätta mer om bandets och din bakgrund?

– Bandet WINGZ startade efter att Glitzy Glow, som jag och Daniel Jackzin (trummor) spelade i innan, tog en paus på obestämd tid, säger sångaren och gitarristen Wingz. Jag tyckte det var ett ypperligt tillfälle att stå på egna ben med låtar som jag själva har skrivit. Daniel hakade på direkt när jag kläckte idén och inte långt efter så hoppade även Fredrik ”Willy D” Nilsson med på bas. Vi har sökt efter en keyboardist/organist men utan resultat än så länge.

– Det som driver oss är vår besatthet till musiken och då främst hårdrock och metal. Med bandet WINGZ kan vi ta ut svängarna rejält med olika influenser från både mjukt till hårt. Hittills har vi fått jättebra respons och vi ska försöka komma ut och lira så mycket som möjligt. Jag tycker att den absolut bästa reklamplattformen är och förblir livespelningar där det är lättare att förmedla känsla och spontanitet.

Var det en självklarhet att ställa upp och spela på galan Live to Win?

– För oss var det ingen tvekan om att ställa upp på detta event. Vi får göra det vi älskar mest av allt och dessutom bidra till något som hjälper till att rädda liv. Emil Näsström (arrangör, gitarrist i Saved By Insanity) känner jag sedan ett tag tillbaka så det var en självklarhet att ställa upp för honom när han lägger tid och resurser på en sådan här grej.

Vad var er reaktion när Emil ringde och berättade vad han hade i åtanke?

– Vi tyckte det var skoj att han ville ordna en riktig hårdrockskväll med fokus på att hjälpa sjuka barn.

Har ni själva någon erfarenhet av barncancer eller cancer överlag? I så fall vad?

– Jag har haft några släktingar som har drabbats och senare avlidit. Sedan hör man då och då att folk man känner till har drabbats.

Vad betyder det för er att få delta och bidra till barncancerforskningen?

– Det känns alltid bra att få göra något för att bidra till att mindre lyckligt lottade ska få en chans till ett bättre liv. Det behövs hela tiden ekonomiska medel för att forskning ska kunna fortskrida och förhoppningsvis i framtiden kunna bota denna farsot.

När jag har intervjuat Emil pratade vi om att hårdrockare av naturen ställer upp för andra när det är genuint engagemang. Vad är det som får hårdrockare att ge till andra?

– Det kan nog stämma. Hårdrockare har ofta en väldigt stark relation till sin musik. Detta gör att när man möter andra med samma intresse så ställer man gärna upp vare sig man spelar själv eller bara lyssnar. Som man säger, lika barn leka bäst.

Flera föreningar och företag hjälper till och stöttar under kvällen, bland annat föreningen Tältvarieténs Vännersom ställer upp med tält och tillhörande scen samt ljud/ljus, Linköpingsbaserade DXD Eventteknik kompletterar upp ljudet så det passar en metalkonsert och den lokala smalspårsföreningen kommer sätta in extra tågturer så att besökare lätt ska kunna ta sig in till Västervik efter evenemangets slut.

Evenemanget – LÄNK
Här kan du skänka valfri summa till Barncancerfonden – LÄNK

Fakta om tumörer
Man talar om godartade (benigna) och elakartade (maligna) tumörer. Godartade tumörer kan bli stora, men de har inte samma förmåga som de elakartade att växa igenom andra vävnader. De kan heller inte sprida sig till andra organ i kroppen.

En elakartad tumör (cancer) däremot har tappat respekten för omgivningen. Den tränger in i andra vävnader och kommer så småningom i kontakt med små blodkärl och lymfkärl. Om celler från en elakartad tumör lossnar, kan de följa med blodet eller lymfan till andra ställen i kroppen och bilda nya tumörer, så kallade metastaser (dottertumörer).

Källa: Cancerfonden
Mer fakta om hjärntumörer – LÄNK

Text: Cecilia Wemgård

About Author

Skribent med fokus på recensioner och intervjuer. Rycker in som fotograf när tillfälle erbjuds och skriver även för Sweden Rock Magazine.