Within Temptation – så olika en Hydra.

0

442px-Mh_3728_robertwesterholtJag har fått veta att jag ska prata med Sharon den Adel, frontperson och sångerska i Within Temptation. Jag har laddat med frågor till henne och när jag kopplas fram är det istället hennes man, Robert Westerholt, som svarar. Han låter emellertid så uppsluppen och hjärtinnerlig att jag snabbt finner mig. Som om han vore helt omedveten om vår knappa tid broderar han ut svaren och funderar på frågorna. Jag myser och vill inte att det ska ta slut.

 

 

Du och din fru Sharon del Abel grundade Within Temptation 1996 och sedan dess har ni fått tre barn. Var gör ni av ungarna under omfattande turnéer?

– Jag spelar ju inte live längre, och det är delvis på grund av barnen. Så när Sharon drar ut på turné är jag hemma med barnen och skriver musik och pysslar med allt annat som måste pysslas med. Ibland tar jag med mina barn till jobbet, men ibland är de hos sina mor och farföräldrar. Och det är härligt tycker jag, att ha en växande familj.

Just det, för 2011 poppade svenska Stefan Helleblad upp under en konsert och presenterade sig på svenska som er nya live-gitarrist. Vad är det bästa med honom?

– Han är snyggare än vad jag är och spelar gitarr mycket bättre än vad jag gör, haha. Och så pratar han ju svenska, det gör ju inte jag… Nä, men seriöst, jag beundrar hans gitarrspel och han är ljudtekniker vilket gör att hanStefan_
bidrar med något extra som inte fanns innan. Nu kan vi göra massa crazy saker, men om han är sjuk eller så skulle jag ändå kunna träda in och vikariera. Men jag hoppas inte det, för jag gillar att vår familj hemma blir större.

Jag säger att jag ser att de har en lång och massiv turné framför sig, men att jag inte kan se Sverige på listan. Jag undrar om de mobbar Stefan eller om Stefan inte ville spela i Sverige. Robert undviker dock mobbningsfrågan och säger bara att han minns att de gjort festivaler här och att de säkert snart kommer tillbaka för att spela igen. Han nämner de svenska goa fansen.

Sharon har inspirerat många med sin röst, men på Gates of Metal 2004, berättade Sharon att hon inte kunde läsa noter. Kan hon det nu?

– Nejnejnej! Det kan hon verkligen inte! Haha, och så länge hon inte ska gå med i någon orkester behövs det ju inte heller… Och det har jag svårt att tro att hon skulle göra.

– Jag kan inte heller läsa noter, tilläger Robert. Eller jo, en not, A, och sen kan genom det gissa mig till hur resten ska vara.

HYDRA_cover_RGB_smallHydra, ert sjätte album släpps den 31:a januari 2014. Ert förra album, The Unforgiving, var inspirerat av en tecknad serie som sen gav upphov till kortfilmer och fler serier – vad inspirerade er till Hydra?

– Det är BARA musik den här gången. Egentligen ville vi göra en uppföljare på förra skivan, men vi vill alltid ha förändring. Så nu kör vi bara och ser vad som händer. Vi letade liksom efter ett fräscht bränsle och ett mer rått och organiskt, levande sound.

Just det, det är ju ett ganska fräscht grepp att kontakta emerikanska rapparen Xzibit i ett sådant länge?

– Japp, jag har velat ha med rap länge faktiskt, men vi har inte riktigt tidigare hittat sångaren för det, men nu äntligen skedde det. Hans rap går jävligt snyggt ihop med Sharons röst och jag har personligen länge gillat honom. Han är tuff, men åh så positiv människa! Allting gav liksom en ny approach till skivan och han förvånade oss verkligen positivt. Han var supertrevlig på Skype.

En hydra i den grekiska mytologin är en ond orm, LÅNGTIFRÅN hur Within Temptaion uppfattas. Man hör aldrig något dåligt skvaller om er, utan ni har alltid energisk energi, tid för fansens frågor och… Ja, ni är riktigt helylle. Beror det på att ni är så proffesionella?

– Nä, det skulle jag inte säga. Han funderar ett litet tag och säger sedan helt självklart:

– Det har med våra personligheter att göra, att vi respekterar andra människor. Då blir det naturligt att visa respekt mot våra fans och alla människor och att lyssna på dem. Livet blir roligare och skönare med den inställningen och det är så vi vuxit upp.

Och nu, den viktigaste frågan av dem alla! För många fans är det fantastiskt att Sharon på kommande skivan gör en duett med Nightwish’ sångare från fornstora dar, Tarja Turunen – Varför dröjde det så länge innan ni gjorde detta?!

Robert skrattar högt, länge och hjärtligt.

– Jag vet inte! Vi har inte kommit på det tidigare! Vi bara kände att låten hade passat för Tarjas klassiska och stora röst, att det hade varit coolt. Lyckligtvis instämde Tarja och hon och Sharon har roligt ihop och mycket gemensamt och connektar med varandra.

 

Within Temptation - videoshoot_0147-2_smallSharon har tidigare uttryckt att hon vill vara mer politisk – är Hydra ett politiskt album?

Nej, det kan man inte säga. Det är mer en mix av våra personligheter. Och så handlar det förstås om att kämpa mot draken, mot utmaningar.

Vad gör ni med alla kärlekshälsningar som kastas upp på scen, I form av gosedjur och blommor och liknande?

– Ah, du menar “bunnies and stuff”. Kul fråga. De ger vi till barnhem och förskolor så att barn kan leka med dem. Sharon brukar njuta av blommorna i sitt omklädningsrum.

Jag frågar om han gillar sina gåvor som de får av fansen. Man hör att han ler och så säger han överdrivet och ärligt ”Njaaaaaaa”.

– Jo, klart vi blir glada. Varje gåva kommer för ett gott hjärta och man uppskattar alltid sånna gester. Ibland tar fans med kakor från sina hemländer, och vin och ost.

Time’s up! Jag uppskattar verkligen din tid Robert, och vill även passa på att hälsa från Sveriges största Within Temptation-fan, till dig. Hon heter Neze.

– Oh, hälsa henne tillbaka från mig!

Text: Anna Visala

About Author