5 nya band till SRF

0

LENINGRAD COWBOYS FIN
Ett av de bisarraste rockbanden genom tiderna föddes 1986. Den finske regissören Aki Kaurismäki satt i en bar med två av sina sjungande kompisar och en idé tog form. De två vokalisterna skulle bilda ett band, parodierande Sovjetunionens krympande makt, och Kaurismäki skulle filma deras promovideo. Bandet blev Leningrad Cowboys, och promovideorna blev ett flertal spelfilmer. Leningrad Cowboys förvandlades till ett ”riktigt” band, vars musik bygger på polka blandad med mer eller mindre hård rock och inslag av de flesta andra musikstilar man kan komma på. Texterna är, givetvis, humoristiska och diverse skruvade covers ingår också i arsenalen. Efter åtta studioalbum är det nu dags för det kultförklarade trettonmannabandet (!) att debutera på SRF.

THRESHOLD UK
Efter Dream Theater och Symphony X är brittiska Threshold ett av de just nu absolut viktigaste banden inom progressiv, melodiös metal. Gruppen albumdebuterade med ”Wounded Land”. 1993 och blev tidigt omtalade bland prog metalkonnässörer, men det lite bredare genombrottet kom först med 2007 års ”Dead Reckoning”.
Vid det laget hade originalvokalisten Damian Wilson hunnit ersättas av Andrew ”Mac” McDermott och gjort sig ett namn genom medverkan i projekt som Ayreon, Aina och Star One, musikalen Lés Miserables och gästinsatser med bland andra After Forever, Praying Mantis och Mostly Autumn.
Nu är Wilson tillbaka i bandet, och nya albumet ”March of Progress” har fått strålande kritik.
Bortsett från en spelning på Sweden Rock-kryssningen 2008 blir detta Thresholds första framträdande någonsin för en svensk publik.

BULLET S
Traditionell hårdrock och heavy metal är tillbaka med besked i Sverige. Växjös Bullet kan ta åt sig en stor del av äran för detta. Alltsedan starten 2001 har bandet stått för samma ideal som legendarerna AC/DC, Accept och Krokus – kraftfulla riff, ett hejdlöst ös och avsaknad av krusiduller. Deras diskografi omfattar hittills fyra fullängdsalbum: ”Heading for the top” (2006), genombrottsplattan ”Bite the bullet” (2008), ”Highway pirates” (2011) och ”Full pull” (2012). Dessa har etablerat Bullet som ett Sveriges hetaste hårdrocksband i dag, och renderat dem förtroendet såväl att öppna för AC/DC som trollbinda SRF-publiken 2006 och 2009 och därmed gjort sig till en ofta önskad repris.

IHSAHN NO
Vegard Sverre ”Ihsahn” Teitan skrev in sig i metalhistorien som frontman i Emperor – ett av black metal-historiens stoltaste namn. Efter att dessa släppte sitt sista album 2001 slog Ihsahn in på en mer eklektisk väg, först i Peccatum (med hustrun Heidi ”Ihriel” Solberg Tveitan) och sedan som soloartist. Första soloalbumet ”The adversary” (2006) var fortfarande relativt starkt rotat i hans black metal-förflutna, medan progressiva element dominerar på de efterföljande som det senaste ”Eremita” (2012). Ihsahns vidsträckta influenser omfamnar förutom metal bland annat ambient, klassisk musik och mycket, mycket mer. Att kalla honom en av de stora nytänkarna inom hård metal låter kanske pompöst men vore ingen större överdrift.

LEPROUS NO
Leprous har på kort tid trätt fram som ett av Norges främsta hopp inom progressiv metal. Deras första album ”Tall poppy syndrome” släpptes 2009 och uppföljaren ”Bilateral” (2011) hyllades från alla håll och kanter. Vad som gör Leprous speciella är bland annat deras förmåga att ge sitt sound kryddor från metals mest brutala avdelningar men ändå förbli trogna den progressiva rockens traditioner. Speciellt som den kanske viktigaste av dessa traditioner är att bryta med traditioner. Det är svårt att beskriva Leprous mer exakt, men är filosofisk och intellektuellt utmanande musik din grej är det här bandet för dig

About Author