Grá, Domgård – Kraken, Stockholm

0

Datum: 2017-03-26
Deras ansikten är blodiga, kläderna slitna och blodfärgade. Så hade man kunnat inleda en mindre novell om aftonens black metal mässa på Stockholms eget Kraken. Inte nog med att det kultförklarade black metal bandet Domgård gör sin tredje spelning någonsin på 20 år. Kvällens svarta mässa kantas också av att Stockholms egna mardrömsvävare Grá bjuder upp till fest för sin nya singel Ramsvarta Tankar.Domgård
Sent ska syndaren tala eller sju sorger och åtta bedrövelser. När man forskar i Domgårds historia är det svårt att välja vilka av de gamla talesätten som kommer först. Och för att inte slita ut klichéer ska inga tankar om gamla årgångsviner dras. Snarare borde en jämföra musiken men en snitsigt lagrad whisky på bastanta ekfat. Det tar sin tid innan den mognar men när det väl är dags att korka upp och bjuda till rullar musiken lätt på tunga såsom nerv. Dessutom märks det att det är fest ikväll då det annars så stoiska black metal bandet låter undslippa sig både ett och två leenden. Även om det må lukta lätt gärdsgård när publiken skvättes ned med djurblod. Men vare sig det är Muspell eller trollfädren som hyllas är den dansanta takten ett välkommet inslag. I kombination med ett välinövat scenspråk och avskalade teaterattribut blir gitarrist Grim Vindkall med manskap en välbehövd spark i baken där flertalet i publiken trampar i takt till musiken.
Betyg: 8/10G
Att döma av mängden slaktavfall som scenen har smyckats med borde en odör av död, förruttnelse och gödselstack dominera doftsinnena. Istället är det den mjukare doften av brinnande marschaller och gravljus som sprider sig likt spindelväv längst väggarna. Där Domgård slår på stora krigstrumman bjuder Grá på mer återhållsam filosofi. Å andra sidan, släpper man en singel som heter Ramsvarta Tankar är det knappast tappsko dans som står på schemat. Så visst, inte är det samma sving i stegen men långt efter ligger de inte. Tempot är snabbt, de teatraliska inslagen många. Stundom höjs getkadavrens bleka skallar upp i skyn, stundom gungar hängsnaran illavarslande över folks huvuden. De mest nervösa skratten tar vid när sångaren och frontmannen Heljarmadr (Dark Funeral, Cursed 13, ex-Domgård) river ut den ena efter den andra sidan ur en svart bibel. Att hårdrockarna framför scenen maniskt sträcker sig efter dessa ark, likt frälsningssugna katoliker som önskar vidröra Påven, förstärker bara intrycket av mörk ironi. Jag kan sakna något av det djuriskt simpla. Stundom sträcker sig musiken ut i en alltför lång evighet. Samtidigt är det svårt att inte glädja sig åt kanske ett av bandets starkaste framträdanden. Det tar sig… sa mordbrännaren.
Betyg: 7/10

Fler livebilder hittar ni här – LÄNK

Text och foto: Cecilia Wemgård

About Author

Skribent med fokus på recensioner och intervjuer. Rycker in som fotograf när tillfälle erbjuds och skriver även för Sweden Rock Magazine.