Shemhamforash – Entropy

0

Shemhamforash - EntropyConcreto Records
Släpptes 30 juni

Mexikanska death- och black metalbandet Shemhamforash från Guadalajara ger för första gången på fem år ut en fullängdare som dessutom nummer två i ordning. Varför de däremot gett sig på ett sådant här spretigt album efter en helt ok första platta är en fråga som får stå obesvarad. Nio låtar bjuds det på, likt mormors nio hembakta kakor. De smakar hyfsat, men man vill inte riktigt tugga på dem alla. 

Introt Scepter of Demise är lovande men följs upp av tuggummisega Proclaiming the Throne of Enlil vilken skvallrar om hur resterande material kommer att låta. Turligt nog bidrar tredje låten, the Chaos Ladder, med något högre klass och nu kommer skivan igång. Det påminner en hel del om första skivan Aether (2015), vilket ger förhoppningar, men det är kaotiskt. På en bitvis hård metalplatta får man roande inslag av toner från olika instrument såsom piano, stråkar och en relativt otippad medeltida spinett. Det är svårbegripligt. Sista låten, Gemini inleds med dystra riff med en knasig twist. Här ryms ingen rim och reson när Shemhamforash klämmer in precis allt som inte fick plats någon annanstans på skivan. Under korta delar kan man tro att det är både Rush och John Norum (gitarr, Europe) som bjudits in som gästartister och tyvärr tycker bandet att denna experimentella låt förtjänar dryga tio minuter.

Skivan består av dueller av melodier och bittert mörker. Variationen mellan lekfullt och hårt i låtarna gör att lyssningen på sina ställen är ganska kul, men utan att något fastnar. Vad är detta? Melankolisk metal varvat med jazz – eller? Vem bryr sig?  Nu sällar sig Entropy till sidorna i historieboken om metal. Textraderna däri lyder: “Shemhamforash kom. De underhöll. De förvirrade.”

Betyg: 6/10

Spår:
1. Scepter of Demise (intro)
2. Proclaiming the Throne of Enlil
3. The Chaos Ladder
4. Saturns Might
5. Lord of Carnage
6. Desolation Rains
7. Heir of Emptiness
8. Light Abstinence
9. Gemini

Medlemmar:
Alan Rodríguez – gitarr och sång
Humberto López – trummor
David Fajardo – gitarr
Ernesto Evangelista – bas och sång

Text: Anna Hjalmarsson

About Author

Skribent med fokus på recensioner och intervjuer. Rycker in som fotograf när tillfälle erbjuds och skriver även för Sweden Rock Magazine.