Shiraz Lane- Carnival Days

0

Frontiers
Släpps den 23 februari

Resan från debutalbumet For Crying Out Loud (2016) har varit lärorik för finska Shiraz Lane. Tiden på vägarna med mer etablerade band och törsten efter revansch sedan debutens halvljumna bemötande verkar ha sporrat kvintetten till ett mer genomarbetat resultat. Glöm de första och inte så lyckosamma försöken till modern rock och bered väg för ett nytt finskt fenomen.

Nedräknande trummor och storstadsljud sätter atmosfären på inledande titelspåret Carnival Days. Hannes Ketts viskande röst tar lyssnaren tillbaka till 1920-talets burlesque kvällar med en förförisk intensitet. Det lite jazziga soundet är nytt för det tidigare sockervaddsrockande Shiraz Lane och passar perfekt med den väl utvecklade sångrösten. Från att tidigare inte riktigt ha nått fram har materialet landat i en tonart som passar både  sångare och sound. I War Of Mine framträder ett kaxigare och fräschare solo fram som piskar på rätt ställen. Ledande gitarrkungen Jani Laines fingerdansande är avgörande för varje spår och hörs främst i Harder To Breath.  Svängningarna är lika täta som snäva på en välbalanserad resa mot modern hårdrock med fräscha inslag av jazz och klassisk rock. Basens insatser väger tungt när det kommer till att variera spåren, anpassningsförmågan är hög och det är en bastant basgeneral i form av Joel Axel som tar sig an inslagen från olika genrer med bravur.

Genom att bryta igenom sitt tidigare skyddsnät har finska Shiraz Lane inte bara utvecklats, utan även kanalisera energin de har live i ett inspelat format. Carnival Days är skivan som borde ha varit gruppens debutalbum för två år sedan. Förmågan att knyta samman en populär genre och göra den lika modern som höstens designermode verkar vara finska musikers specialitet.

Betyg: 8/10

Spår:

1. The Crown

2. Harder To Breathe

3. Tidal Wave

4. Gotta Be Real

5. People Like Us

6. Shangri-La

7. War Of Mine

8. Shots Of Life

9. Hope

10. Reincarnation

Medlemmar:
Hannes Kett – sång
Jani Laine – gitarr
Miki Kalske –  gitarr
Joel Alex – bas
Ana Willman – trummor

About Author