Abbath – Outstrider

0

Abbath – OutstriderSeason of Mist
Släpps 5 juli

En av norsk black metals storheter är nu tillbaka med andra albumet i eget namn. Det har gått tre år sedan solodebuten där Abbath hade mycket att bevisa. Det var inte det bästa han skapat men varunamnet gav inbjudningar till flertalet festivaler och spelningar. Ett antal turnéer och utbytta musiker senare är det dags för honom att befästa sin plats på scenen.

Om man vill visa var skåpet ska stå bör man göra ett rejält avtryck. Outstrider lyckas tyvärr inte nå ända dit. Trots att texterna är fyllda med satanism och mänskliga offer i lika delar blir det ändå slätstruket. Där förra skivan, Abbath (2016), kändes mer mörk och dynamisk är denna en motsats med enskilda undantag. Inledande Calm In Ire (of Hurricane) är ett av dessa. Ett akustiskt intro som snyggt byggs upp till en hårt gungande dänga där sångare och övriga musiker samverkar snyggt gör detta till en lysande öppning. Följande spår klarar dessvärre inte att följa upp detta. Ljudbilden av manglande gitarrer och Abbaths enformiga brölande gör det svårt att hålla kvar intresset längre stunder. Det andra undantaget är sjätte spåret, Outstrider, med härliga inslag av NWOBHM. Återigen samarbetar hela gruppen och levererar plattans stabilaste låt med mängder av dynamiska inslag. Tredje undantaget och albumets bästa låt är avslutande covern på Bathorys Pace Till Death. En rejäl käftsmäll med skön ända in i kaklet-attityd.

Tre tydliga undantag räcker inte för att bära en skiva hela vägen till storhet. Med det sagt är detta ingen dålig skiva men lämnar heller inga bestående intryck. Om den onde sångaren bejakar kylan och vemodet i sitt smink och vågar släppa på tempot kan han nog få sätta sitt bomärke på många scener framöver.

Betyg: 6/10

Spår
1. Calm in Ire (Of Hurricane)
2. Bridge of Spasms
3. The Artifex
4. Harvest Pyre
5. Land of Khem
6. Outstrider
7. Scythewinder
8. Hecate
9. Pace Till Death

Medlemmar
Abbath – Sång och gitarr
Ole Andre Farstad – gitarr
Ukri Suviletho – trummor
Mia Wallace – bas

About Author

Recenserar mycket och gärna. Rötterna i thrash, death och klassisk heavy metal. Blir även en del konsertfoto när tillfälle ges.