At The Gates – To Drink From The Night Itself

0

Century Media
Släpps den 18 maj

Väktarna av helvetets portar. Kungarna av Göteborgs dödsrike. Kalla dem vad du vill men svensk death metals storheter och föregångare At The Gates är tillbaka med det som rättmätigt borde ha kallats för deras stora comeback. Dessa legendarer var under tidigt 90-tal med och skapade det som skulle kallas göteborgssoundet inom death metal. När andra band har lämnat soundet för att bli mer mainstream, läs In Flames, visar legendarerna att hemma är bäst.

Någonstans på vägen har de kreativa knutarna som höll tillbaka bandet på At War with Reality (2014) lösts upp. Kanske handlar det om ett gitarristbyte i form av Jonas Stålhammar som vi känner igen från The Lurking Fear. Albumet To Drink From The Night Itself innehåller det mesta du kan önska från spanska arpeggios till brutal nedstämd domedagsmetal. Tomas Lindberg (sång) och Jonas Björler (bas) har gjort ett gediget arbete med att hitta tillbaka till rötterna samtidigt som man utvecklar genren med flörtar till klassisk heavy metal. På In Nameless Sleep kan man till exempel ett kort ögonblick höra spår av Motörhead. Övergången mellan introspåret och titelspåret sker från spänningshöjande, klassiska stråkar via skivknaster till högt drivet tempo. Adrian Erlandsson på trummor visar direkt var skåpet ska stå. I ödesmättade Daggers of Black Haze kan man nästan ta på stämningen av nytändning i samspelet mellan musikerna.

Där förra albumet kändes mer statiskt, krystat och till och med enformigt har Lindberg & co nu fångat upp den musikaliska tråd som lämnades med det 23 år gamla albumet Slaughter of the Soul (1995). Att göteborgarna åter igen har funnit rejält krut att slänga i durken ger en känsla av att vi kan räkna med dem i ytterligare några år.

Betyg: 9/10

Spår:
1. Der Widerstand
2. To Drink From The Night Itself
3. A Stare Bound In Stone
4. Palace Of Lepers
5. Daggers Of Black Haze
6. The Chasm
7. In Nameless Sleep
8. The Colours Of The Beast
9. A Labyrinth Of Tombs
10. Seas Of Starvation
11. In Death They Shall Burn
12. The Mirror Black

Medlemmar:
Tomas Lindberg – sång
Martin Larsson – gitarr
Jonas Björler – bas
Adrian Erlandsson – trummor
Jonas Stålhammar – gitarr

About Author

Recenserar mycket och gärna. Rötterna i thrash, death och klassisk heavy metal. Blir även en del konsertfoto när tillfälle ges.