Children Of Bodom – I Worship Chaos

0

Children Of Bodom - I Worship ChaosNuclear Blast
Släpps den 2 oktober 2015

Efter identitetskrisen på Relentless, Reckless Forever (2011) kom Halo Of Blood (2013) som en suck av lättnad. Bodombarnen tycktes ha funnit sig själva igen och återvänt till sin aggressiva, melodiska döds och svarta humor. Att nionde verket I Worship Chaos fortsätter i samma spår är ingen överraskning, än mindre besvikelse. My Bodom (I am The Only One) börjar så tungt man kan önska, med malande bas och entoniga gitarrer utan större excesser. Sångaren och gitarristen Alexi Laiho, som ensam står för allt gitarrspel då andregitarristen Roope Latvala hoppade av just som man skulle till att gå in i studion, har här en lekfullhet i riffen som påminner om furstliga verket Hatebreeder (1999).

Horns aggressiva black metal-inledning är superb. Sången har inte låtit såhär mörk sedan Blooddrunk (2008) och det finns en helhetskänsla i låten, avskalad från onödig utsmyckning. Medeltempoballaden Prayer For The Afflicted visar glädjande nog att bandet fortsätter de steg in på lugnare vatten, som påbörjades på Are You Dead Yet? (2005). Mycket svärta utan att melodin blir lidande, men något seg i sin avsaknad av nyanser. Peppande Hold Your Tongue är en mix av melodiska uppåttjack i stil med Follow The Reaper (2000), bara mörkare och pigga Suicide Bomber fortsätter i samma anda. All For Nothing visar att det spirande balladtänket på Halo Of Blood (2013) inte var någon engångsföreteelse. Med sin gungande, nästan sömniga melodi, är det skivans bästa låt.

En glimt av Hatebreeders (1999) ösighet, mycket av Follow The Reapers (2000) pigga ådra och Blooddrunks (2008) tyngd ger skivan lite av allt, men mer mörker och färre överraskningar. Jag hade gärna sett mer sväng, råhet och attack i detta välproducerade och genomtänkta verk, men man kan inte få allt. I Worship Chaos är rakt igenom ett ytterst solitt album och hör tveklöst till det bästa bandet har gjort på femton år.

Betyg: 8/10

Spår:
1. I Hurt
2. My Bodom (I am The Only One)
3. Morrigan
4. Horns
5. Prayer For The Afflicted
6. I Worship Chaos
7. Hold Your Tongue
8. Suicide Bomber
9. All For Nothing
10. Widdershins

Medlemmar:
Alexi Laiho – sång och gitarr
Janne Wirman – keyboard
Henkka Seppälä – bas
Jaska Raatikainen – trummor

Text: Julia Gill

About Author