Fin men otrimmad Mustasch

0

Efter dagens inledning med flick-, mamma- och mormorsfavoriten Eric Saade är det en tuffare publik som tagit sig till Torget i Mariehamn för att höra Mustasch ge Åland en välbehövlig dos av det tyngre slaget.

Med två nya medlemmar i gitarristen David Johannesson och trummisen Danne McKenzie är det ett nytt band som tar scenen i besiktning jämfört med 2008. Stor fokus läggs på bandets senaste grammisvinnande och självbetitlade alster, vilket de 5 inledande numren plockas från.

Den alltid lika karismatiske Ralf Gyllenhammar är på strålande humör spelningen igenom. Det mesta av mellansnacket handlar om att supa, rocka och göka i olika kombinationer men göteborgaren hinner också med en del körledning, lura publiken att skråla ”Heja Blåvitt!” samt skoja om att få en överförfriskad yngling utslängd från festivalområdet.

Ojämnt låtval

Med sju album i ryggen har göteborgarna onekligen en stabil låtgrund att stå på. Oftast vispar gubbarna ihop en tung, fartfylld och medryckande smet men nästan lika ofta blir det segt och tråktungt. Till och med snabba och refrängstarka singeln Mine känns tempofattig denna kväll. När tänderna sätts i snabbare (och mer kända) bitar som Parasite och Down In Black höjs kvalitén avsevärt.

Avslutande trion Bring Me Everyone, I Hunt Alone och Double Nature är fläckfri och skapar hyfsat med röj i den oftast lugna Rockoffpubliken. När bandet går av scenen vill inte hyllningarna ta slut. Efter 10 minuter när roddarna börjar plocka ner scenbygget övergår de glada skriken dock till burop.

Mariehamn fick lära sig den hårda vägen att Ralf menar allvar när han går av en scen med orden ”Nu ska jag supa!

Kvällens låtlista:
1. Deep In The Woods
2. Mine
3. Damn It’s Dark
4. The Man The Myth The Wreck
5. Heresy Blasphemy
6. Accident Blackspot
7. (Absolut ingen aning. Komplettering kommer.)
8. Black City
9. Parasite
10. Down In Black
11. Bring Me Everyone
12. I Hunt Alone
13. Double Nature

Text, foto och video: Alexander Skogberg

About Author