Fler band bokade till Black Christmas!

0

black christmasFörra året vid jultid intogs Flygeln i Norrköping för den första upplagan av extrem metalfestivalen Black Christmas. En festival som blev en större fest än vad både arrangörer och besökare kunde ana. Därför är det nu dags för arrangör Skrikhult att slå på stort inför den andra upplagan och presentera en kavalkad av fantastiska band som ska inta Flygeln den 18-19 december.

I december år MMXIV var mörkret – och succén – total i Norrköping. Fjolårets upplaga av festivalen Black Christmas var nämligen minst sagt en succé då besökare från flera håll i världen såg delar av metal-eliten uppträda här. Faktum är att det såldes biljetter till hela 14 länder utanför Sverige! Inför årets festival har den uppmärksamme redan köpt en ”grishuvud i säcken”-biljett under förra veckan. Dessa biljetter sålde slut på mindre än en timme, vilket är ett tecken på att det är festivalen i sig som lockar! – Olof, Skrikhult

Andra besökare som kommer att finnas på plats är bland annat Studiefrämjandet som bidrar med två band till årets festival, Kristian Wåhlin som kommer att ställa ut sin konst, Wolf’s Lair och TPL Records som kommer att sälja allt från skivor till tröjor och även Black Sheep som bidrar med sina egna designer.

De band som har presenterats hittills är inga mindre än:

Mefisto
Bandet som lyckats med prestationen att bara släppa två demos under sent 80-tal för att sedan lägga ned, men ändå få en åtta sidor lång hyllningsartikel i Sweden Rock Magazine år 2015! Flera svenska metalutövare nämner där Mefisto som inspirationskälla. De lirade extrem metal då genren ännu var i sin linda, och nu får vi uppleva det live – på bandets första gig någonsin! Detta blir för övrigt Mefistos första och enda spelning i Europa.

Ofermod
Detta mytomspunna band bildades redan 1996 i Norrköping. Med sig i bagaget har de två fullängdare, varav den senaste, ”Thaumiel”, släpptes 2012. Black Christmass besökare får här se fram emot ortodox Black/Deathmetal och kanske något nytt material…?

Mayhem
En av de största milstolparna inom black metal är Mayhems skapelse De Mysteriis dom Sathanas (1994), albumet som kom att bli stilbildande för den efterkommande generationen. För första gången ska bandet framföra hela detta klassiska verk live, från början till slut. Detta mytomspunna band behöver knappast en närmare presentation, men att kalla dem en av genrens innovatörer är ingen underdrift.

Marduk
Marduk som är ett av de ledande black metalbanden i världen även i år kommer att göra två unika spelningar på Black Christmass i Norrköping Efter succén förra året då de presenterade två unika framträdanden i form av de klassiska albumen ”Those Of The Unlight” och ”Panzer Division Marduk”, lovar bandet att även i år sätta ihop ett exklusivt gig. Vilket upplägg det blir kommer dock inte att avslöjas ännu!

IXXI
Bandet som har florerat i den svenska underjorden med sin speciella thrash/black metal som ligger närmare klassisk rock än många av sina genre-kollegor. Detta utan att förlora den överdjävliga ondska som förknippas med black metal. IXXI har existerat sedan 2006 och har hittills släppt fyra skivor och därmed etablerat sig ordentligt inom scenen.

Vader
Polska Vader behöver knappast någon närmare presentation. Dessa dödsmetall-hjältar har levererat distade toner till törstande fans ända sedan 1983. Senaste fullängdaren Tibi Et Igni släpptes i fjol och bandet har sedan dess till större del befunnit sig på resande fot världen över. I december kommer de till oss.

Death Wolf
Death Wolf formades 2010 av bl a Morgan från Marduk. Bandet har hittills släppt tre fullängdare: Death Wolf (2011), Black Armoured Death (2012) och Östergötland (2014). Den sistnämnda är en skiva som tolkar flertalet lokalhistoriska teman – därav titeln. Death Wolf har turnerat fletalet gånger i både Europa och USA, men giget på BC blir nu den första i Sverige. Bered er på en mörk musikalisk resa, konceptvis baserad på nordiska undergångsteman och ett soundtrack till historiska händelser.Musikaliskt har Death Wolf beskrivits som egensinnigt, mörkt och tungt. Bandet har jämförts med bl a Danzig, Amebix och senare även Bathory med ett stänk av Black Sabbath.
Death Wolf jobbar just nu med material till fullängdare nummer fyra. I planerna ingår även mer turnerande.

Tribulation
Arvikabandet Tribulation firar i år ett decennium som band, och har under denna tid släppt tre fullängdare, varav den senaste nu i år. Deras svartrocksosande black metal ger associationer till ljuskandelabrar, vampyrer och djupa, gröna skogar. De bringar därmed ytterligare mörker och en något gotisk atmosfär till Norrköping strax före jul.

Destruction
Det glättiga 80-talet krävde en motpol, så en stark thrashmetalvåg såg dagens ljus världen över. I Tyskland var soundet något råare och mer primitivt än i t ex USA. Under förra årets upplaga av festivalen representerade Sodom denna era, i år tar Destruction över stafettpinnen.

The Crown
Svenska The Crown stod i främsta linjen under 90 talets death metalvåg (då som Crown of Thorns). Hårdare och brutalare än den mer melodiösa delen som kom från Göteborg några mil västerut. År 2004 lades bandet ner bara för att återbildas –09/10. Fortfarande lika arga och ettriga som på den gamla goda tiden. Vi förväntar oss en mangeluppvisning i Norrköping!

Desecrated
Desecrated från Norrköping är en fem man stark dödsmetallorkester som släppte sin debut EP ”Oblivion” tidigare i år. Bandet har varit en stadig pelare i Norrköpings metalscen i över fem år och har över 200 spelningar i bagaget.
Desecrated jobbar i skrivande stund med sin första fullängdare som är planerad till nästa år.

Nekrokraft
Trogna den hårda skolan levererar Nekrokraft extrem metal med aggressivitet, melodi och mystik.
Dödskrafterna samlades i Linköping 2012 och det finns inga planer på att sluta åkalla mörker.

Biljetter till festivalen finns på www.ticnet.se

About Author

Skribent med fokus på recensioner och intervjuer. Rycker in som fotograf när tillfälle erbjuds och skriver även för Sweden Rock Magazine.