Gozu-Equilibrium

0

Metal Blade Records
Släpps den 12 april

Med sin blandade kompott av progressiv psykedelia, stonerrock och grunge är Bostonkvartetten Gozu tillbaka med rakare slag. Det har gått tio år sedan den självbetitlade debuten och på Metal Blade Records har kompotten äntligen fått bli den amerikanska mudcake den borde vara; tung och stabil.

Plattan öppnar med skönt tunggung i Ricky ”The Dragon” Steamboat. Mike Hubbards  trumkomp bildar tillsammans med gitarrer och bas ett bra driv som skapar en viss förväntan. Gozu lever upp till detta genom hela albumet fram till och med sista spåret Ballad of ODB vilket fungerar som en perfekt nedvarvning till denna ösiga skiva. På det sista spåret släpps lyssnaren iväg på en eterisk, instrumental resa för att efter ett par minuter kallas tillbaka av sångaren Marc Gaffney. Under ytterligare några minuter knyter Gaffney lyssnaren till sig och en nerv byggs upp som leder fram till ett psykedeliskt inferno där gitarristen Doug Sherman äntligen får visa vad han går för. Manimal känns dessutom som en Soundgarden-låt som aldrig blev släppt men som får nytt liv i Gozus skepnad.

Där Revival (2016) fortfarande kändes ganska spretigt känns detta som ett rakare, mer stabilt bygge. Man lyckas här på ett helt annat sätt skapa en musikalisk helhet där stonerrocken och grungeinfluenserna får större andelar i Gozus recept. Om bageri Metal Blade får fortsätta att baka ut dessa godsaker finns det stora chanser att fler rockers kommer att samlas utanför kakboden vid nästa släpp.

Betyg: 7/10

Spår:
1. Ricky ”The Dragon” Steamboat
2. The People vs. Mr. T
3. King Cobra
4. Manimal
5. The Probably Know Karate
6. Prison Elbows
7. Stacy Keach
8. Ballad of ODB

Medlemmar:
Marc Gaffney – sång, gitarr
Doug Sherman – gitarr, övriga ljud
Joe Grotto – bas
Mike Hubbard – trummor

Text: Henrik af Forselles

About Author

Skribent med fokus på recensioner och intervjuer. Rycker in som fotograf när tillfälle erbjuds och skriver även för Sweden Rock Magazine.