Hooded Menace – Ossuarium Silhouettes Unhallowed

0

Season of Mist
Släpps den 26 januari

Har man sett filmen Tomb of the blind dead (1971) för många gånger lär resultatet låta som Hooded Menace. Det är svårt att inte dra paralleller mellan finnarnas blandning av doom/death metal och historien om de spanska tempelriddarna som tillbad Satan och i slutändan blev mumier. Att bandet spelar i billiga luvtröjor må vara ostigt, men om något tillhör det genren.

Skivan öppnar med ett avgrundsaktigt dån och den ena vackra gitarrslingan efter den andra följer tätt efter. Trots att detta är en musikstil som många anser vara för slö pimpar bandet sin musik med förvånatsvärt snabba riff som smälter in i varandra och skapar en skräckfilmsstämning. Gitarristerna Lasse Pykkö och Teemu Hannonen jobbar övertid med att mata in en sorgsen underton. Ta bara en låt som In Eeire Deliverence med sitt vansinniga gung och sina dissonanstoner. Eller Charnel Reflections som med sitt med sitt ensamma intro fastnar i hjärnbalken. Avslutande Black Moss består av två akustiska gitarrer som ger lyssnaren klartecken att nu är skivan slut.

Detta är en klassisk doom/death metal-skiva som följer de spår som plogades upp i England i början på 90-talet. Med andra ordär det inget nytt under himlen och i detta fall behövs inte hjulet uppfinnas på nytt. Finnarna sätter sin egen prägel på genren med en massiv ljudbild som få kan slå.

Betyg: 8/10

Spår:
1. Sempiternal Grotesqueries
2. In Eerie Deliverence
3. Cathedral of Labyrinthine Darkness
4. Cascade of Ashes
5. Charnel Reflections
6. Black Moss

Medlemmar:
Lasse Pyykkö – gitarr
Teemu Hannonen – gitarr
Harri Kuokkanen – sång
Antti Poutanen – bas
Otso Ukkonen – trummor

Text: Jimmy Wistrand

About Author

Skribent med fokus på recensioner och intervjuer. Rycker in som fotograf när tillfälle erbjuds och skriver även för Sweden Rock Magazine.