Kents efterlängtade besök

0

”När var vi senast här, 96?”. Några låtar in i gårdagens smått historiska konsert ställer sig Jocke Berg denna fråga inför den drygt 4000 personer stora publiken på Rockoff 2010. Några gamla fans börjar vifta hysteriskt för att intyga att så är fallet men dränks i publikjubel när bandet sekunderna senare drar igång Socker.

Detta är första gången den puttrande publikmassan börjar koka efter den tillbakalutade inledningen. Kanske var det svårt att ta in allt tidigare. Kent på denna åländska sommarfestival har nog varit en efterlängtad bokning för både arrangör och besökare i över ett decennium.

Mellansnacket är sparsamt men leder till många leenden. Berg förklarar att han och resten av bandet tog det fina vädret med sig och säger att ”man alltid kan lita på pojkar över 35”. Bredvid står Sami Sirviö och skämtar med folk i publikhavet om hur varm han är i sina läderkläder.

Fokus på senare album

Fokus för kvällen ligger på bandets 3 senaste album. Hits från Du och jag döden och tidigare bjuds det sparsamt på. Publiken verkar dock vara mer än nöjda. Kanske beror det på den lyxiga ljuskulissen och den pumpande basen som gav en lätt hypnotisk effekt under nummer som Töntarna och Vy från ett luftslott.

De nummer som har några år på nacken får lätt omarbetade arrangemang. Musik non stop blir ”tyskare” tillsammans med en enormt drivig Dom andra och smälter ihop med resten av setet.

Finalen är fantastisk där episka 747 följs av starka b-sidan M. När sedan konfetti klippt som röda svalor flyger genom himlen i avslutande Mannen i den vita hatten (16 år senare) är det magi i luften.

Kvällens låtlista:
1. Utan dina andetag
2. Det finns inga ord
3. Skisser för sommaren
4. Socker
5. Musik non stop
6. Töntarna
7. Ensamheten
8. Ismael
9. Idioter
10. Kärleken väntar
11. Ingenting
12. Vy från ett luftslott
13. Krossa allt
14. Dom andra
15. 747
16. M
17. Mannen i den vita hatten (16 år senare)


Text och foto: Alexander Skogberg

About Author