LES PAUL ÄR DÖD

0

Själv har jag en Gibson Les Paul Studio – Classic White och jag har alltid velat ha en Les Paul ändå sen jag började lira gitarr.

De flesta av mina idoler och speciellt den störste av dem alla i mina ögon – Zakk Wylde – lirade på Les Paul och en klassisk romatisering av gitarren har suttit i bakhuvudet ända sen dess.
Men det var faktiskt först förra året som den hamnade hemma hos mig, nnan hade jag fått nöja mig med en Epiphone Les Paul och även om den inte alls är kass så är det nåt speciellt med en ”äkta” Gibson..

Det är lite vemodigt även om jag inte har särskilt stor koll på vad Les gjorde mer i sitt liv än ett par kända låtar.
M.J och Les…trist år för musikvärlden.

Fakta om Les Paul ( av Spektra )

Han hade varit intresserad av gitarrer och ljudförstärkning sedan barnsben. Men 1941 fäste Les Paul en gitarrhals på en helt vanlig träplanka, kopplad till en elektronisk pickup.

Vad han inte visste då var att gitarren, som han kallade ”the Log”, var startskottet till något som skulle revolutionera hela musikvärlden och göra honom en av de mest inflytelserika personerna för en hel rock’n’roll-generation.

– Utan Les Paul skulle vi inte ha rock’n’roll som vi har den i dag. Hans uppfinningar är musikens infrastruktur, säger Terry Stewart på Rock and Roll Hall of Fame till Variety.

1952 skapade Les Paul, tillsammans med gitarrtillverkaren Gibson, en av världens mest kända gitarrer. ”Gibson Les Paul” var en revolutionerande elgitarr: den var solid, utan klanglåda, och därmed slapp man den akustiska rundgången.

Vissa modeller av ”Gibson Les Paul” är världens mest eftertraktade och betingar priser på långt över en miljon kronor. Han utvecklade även den så kallade multitrackinspelningen och en rad reverb och ekoeffekter.

Les Pauls passion för gitarren illustreras kanske bäst i att han efter en allvarlig bilolycka 1948 var nära att mista sin högra arm. Armbågens rörlighet var svårt skadad, men Les Paul instruerade kirurgen att fästa den i en vinkel som gjorde det möjligt för honom att fortsätta spela.

Förutom att konstruera nya gitarrer och tekniker var Les Paul själv musiker. Han spelade country, jazz och pop, och tillsammans med hustrun Mary Ford vann han bland annat 36 guldskivor.

Han spelade regelbundet på en jazzklubb i New York till bara för något år sedan, och gästades av artister som Paul McCartney, Keith Richards, Bruce Springsteen och Mark Knopfler.

Les Paul avled på ett sjukhus i New York i komplikationer efter en lunginflammation.

Les Paul (Lester William Polfus)
Född: 1915 i Wiscounsin
Invald i Rock and roll-, Grammy-, och National broadcasters hall of fame, samt National inventors hall of fame.

Hits i urval: ”Vaya con dios” ”How high the moon”, ”Mockingbird”, ”Bye bye blues”.

Artister med förkärlek för gitarren ”Gibson Les Paul”: Keith Richards, Jimmy Page, Zakk Wylde, Eric Clapton, Peter Green, Slash, Billy Gibbons, Ace Frehley, Marc Bolan, Bob Marley, Mick Jones (The Clash) The Edge, Billie Joe Armstrong (Green Day).

About Author