Live to Win – En musikgala för barncancerfonden

0

Han är i vanliga fall sångare och gitarrist i bandet Saved By Insanity. I sommar sadlar han dock tillfälligt om och titulerar sig arrangör för Live to Win, en välgörenhetskonsert där intäkterna går till Barncancerfonden. Möt Emil Näsström, småbarnsfar och hårdrockare.

Vad fick dig att starta upp initiativet Live to Win?

– Det hela grundades i möjligheten att komma åt ett varietétält. Mina föräldrar driver en varietéförening. Min far har trollat i alla år så han är med och driver det som en del av hans och mammas koncept. Eftersom vi då har ett tvåmastat varietétält som står uppställt hela sommaren så tänkte jag att jag själv skulle göra något där någon gång. Band i vår storlek tjänar ju inga pengar så då tänkte jag att vi kan anordna något större som ger pengar till välgörenhet. Så detta har legat och grott i många år.

– Förra sommaren fick jag reda på att en av artisterna som skulle ha uppträtt i tältet fick ställa in på grund av att hans dotter blev sjuk. Det visade sig vara en hjärntumör och senare fick de reda på att den var elakartad. Det är åt helvete och jag fick en känsla av att jag ändå ville göra något. Det blev gnistan som behövdes för att gå från idé till handling, och till denna konsertkväll där vi skänker allt till Barncancerfonden. Då gör vi åtminstone någonting.

Hur mår flickan idag?

– Det senaste jag hört är att familjen startade en crowdfundingkampanj för att kunna betala för en experimentell behandling. Det finns två experimentella behandlingar så de kommer åka utomlands och hoppas på det bästa.

Du är själv småbarnsfar så detta måste kännas i hjärtat.

– Som bara den. Skulle något sådant hända mina döttrar så skulle det vara det värsta som kan hända vår familj. Det är där i drivkraften ligger, jag måste göra någonting.

Hur har du som arrangör arbetat vidare i kontakten med andra aktörer?

– Det har varit väldigt olika när det kommer till de olika banden. Eftersom platsen för konserten ligger utanför Västervik i Småland så var första tanken att plocka in två lokala band. Bägge banden jag frågade tackade spontant ja till idén men det visade sig senare att ena bandet inte kunde få ihop sitt och delta. Det andra bandet var Wingz och de kommer att vara headliner denna kväll. I maj i år spelade mitt band Saved By Insanity tillsammans med min kusins band, Orbit Culture. Vi klickade stenhårt så när jag ringde upp dem och frågade om de ville komma och spela var de bokade två minuter senare. Det har inte varit några problem att få tag på band när vi väl kom igång.

Med tanke på alla hårdrocksmusiker som har gått hädan är det kul att se att hårdrockfansen börjar arrangera galor och insamlingar till forskning.

– Men jag tror att det ligger någonstans i hårdrockskulturen över lag. Jag kanske är lite jävig eftersom jag själv är hårdrockare men det finns en grundläggande solidarisk kultur inom scenen.

– Många är hårdrockare i hjärtat och känner både solidaritet och sammanhållning. Man kan sin historia och är trygg i den. Jag tror att det är en av grunderna till att många hårdrockare engagerar sig i väldigt många olika sammanhang.

– Under kvällen kommer alla band att gå in ideellt och ställa upp utan någon form av ekonomisk ersättning. Alla har hjälpts åt med att fixa backline och även en del lokala företag har gått in för att stödja galan. Jag tycker det är jävligt häftigt att se att det inte varit något snack om pengar utan folk har ställt upp trots att de inte tjänar ett öre på detta. Vi har kunnat erbjuda ungefär en sovsäck och ett tält. Folk har ställt upp för den goda sakens skull och det är viktigt att lyfta att vi ställer upp för varandra när det är genuint.

Flera föreningar och företag hjälper till och stöttar under kvällen, bland annat föreningen Tältvarieténs Vänner som ställer upp med tält och tillhörande scen samt ljud/ljus, Linköpingsbaserade DXD Eventteknik kompletterar upp ljudet så det passar en metalkonsert och den lokala smalspårsföreningen kommer sätta in extra tågturer så att besökare lätt ska kunna ta sig in till Västervik efter evenemangets slut.

Evenemanget – LÄNK
Här kan du skänka valfri summa till Barncancerfonden – LÄNK

Fakta om tumörer
Man talar om godartade (benigna) och elakartade (maligna) tumörer. Godartade tumörer kan bli stora, men de har inte samma förmåga som de elakartade att växa igenom andra vävnader. De kan heller inte sprida sig till andra organ i kroppen.

En elakartad tumör (cancer) däremot har tappat respekten för omgivningen. Den tränger in i andra vävnader och kommer så småningom i kontakt med små blodkärl och lymfkärl. Om celler från en elakartad tumör lossnar, kan de följa med blodet eller lymfan till andra ställen i kroppen och bilda nya tumörer, så kallade metastaser (dottertumörer).

Källa: Cancerfonden
Mer fakta om hjärntumörer – LÄNK

Text: Cecilia Wemgård
Foto: Jolle Ingbrand

About Author

Skribent med fokus på recensioner och intervjuer. Rycker in som fotograf när tillfälle erbjuds och skriver även för Sweden Rock Magazine.