Omnium Gatherum, Insomnium, Ensiferum – Göta Källare

0

Datum: 31 mars 2015

MG_9497Omnium Gatherum

Det är inte helt ovanligt att man går och ser ett band som man är helt okunnig om och saknar förväntningar på. Det är däremot desto ovanligare att man blir bortblåst av det bandets framträdande och sedan frågar sig själv: Varför har jag inte lyssnat på det här bandet tidigare? Kvällens aptitretare, finska Omnium Gatherum, är just en sådan grupp. Om det är sextettens atmosfärsbyggande introlåt, deras pompösa scennärvaro eller frontmannen Jukka Pelkonens konstanta flin och publikkontakt som gör showen är svårt att säga. En sak är däremot säkert: om dessa grabbar håller igång den här formen har de en lång och framgångsrik karriär framför sig.

Bäst: The Sonic Sign
Sämst: Everfields
Betyg: 7/10

Fler livebilder på Omnium Gatherum hittar ni här – LÄNK

MG_9706Insomnium

Efter att ha fått mina förväntningar spräckta av Insomniums undermåliga spelning som förband till Children of Bodom för två år sedan var mina förväntningar tämligen låga. Som tur är förvånar bandet med en hejdundrandes spelning på Göta Källare. Finnarna är i toppform vilket syns på den energi de tar med sig upp på scen. Musikerna ser verkligen ut att njuta av spelning, speciellt gitarristen Markus Vanhala vars smil sträcker sig från öra till öra. Frontmannen Niilo Sevänens (sång, bas) djupa brölande sprider en lugnande och magisk atmosfär genom lokalen vilket resonerar väl hos åskådarna. Allt är däremot inte frid och fröjd. Lite då och då sker det små missöden, exempelvis att en sladd råkar ryckas ur eller att en gitarrsträng går av med en ljudlig snärt, men dessa små tekniska fel lyckas herrarna på scen oftast göra om till komik. Något som skapar ett lågt skrockande bakom de öronbedövande vrålen.

Bäst: Down With Sorrow
Sämst: Det tekniska strulet
Betyg: 7/10

Fler livebilder på Insomnium hittar ni här – LÄNK

MG_9857Ensiferum

Med det purfärska albumet One Man Army är det nu dags för Ensiferum att göra entré och komplettera den finska treenigheten. Tack vare en lång undergroundkarriär och flera framgångsrika skivor har de dragit en stor mängd åskådare till Göta Källare. Själv har jag varit mindre taggad än de flesta då jag har hört att bandet ska vara tämligen lama live. Den fördomen får jag fort bortsparkad när bandet drar igång. Med femmans växel i och gasen i botten bjuder Ensiferum på en show med allt vad man kan önska sig. Snortajt spelande, tryck i publiken och en ljudbild att dö för. Det riktiga trumfkortet är dock basisten Sami Hinkka som aldrig står still i mer än tio sekunder. Under den knappt två timmar långa konserten måste han ha avverkat minst ett halvt maratonlopp uppe på scen. Det är samtidigt som han liberalt solar på basen samt agerar körsångare tillsammans med gitarristen Markus Toivonen.

Keyboardisten Emmi Silvennoinen spelar tyvärr inte med bandet under den här turnén, utan är kvar i Finland på grund av personliga anledningar. Inhopparen Nettan Skog (ex Turisas) är däremot ett väldigt intressant och rolig tillägg i konstellationen. Hon spelar dragspel, vilket jag själv aldrig har sätt i kombination med metal för. Att hon mitt i konserten bränner av lite finsk humppa och Pippi Långstrump på dragspelet leder till ett ramaskri av valbehag från publiken. En sinnestämning som tämligen väl beskriver kvällens avslutande konsert.

Bäst: Smoking Ruin
Sämst: Warrior Without a War
Betyg: 8/10

Fler livebilder på Ensiferum hittar ni här – LÄNK

Text: Markus Lassus Bjälnes
Foto: Sandra Thulin

About Author

20-årig student baserad i Östersund/Stockholm med fokus på recensioner och nyhetsrapportering. Vinner troligtvis över de flesta hårdrockare på vasaloppet.