RAM – Sticky Fingers, Göteborg

0

IMG_2258I år var det tio år sedan Göteborgs okrönta hårdrockskungar RAM släppte sin första EP Sudden Impact och har sedan dess släppt tre fullängdsplattor, Forced Entry (2005) Lightbringer (2009) och den senaste skivan Death (2012). De spelar klassisk Heavy Metal i sann Iron Maidenanda, och i fredags firades dessa 10 år av hårdrockshistoria med pompa och ståt på Sticky Fingers i Göteborg. På scen under kvällen stod även Portrait och Trollhättanbandet Trial.

Stämningen är så spänd när det börjar närma sig att RAM ska gå på att man nästan kan ta på den. Då dånar sista spåret på senaste plattan Death igång och fyra maskerade individer i huvor, bärandes på uppochnedvända kors och djurskallar, kommer upp på scenen i ett Ghost-liknande arrangemang som passar ypperligt ihop med övriga scendekoren av dödskallar och taggtråd. Pampigt som satan, och det gör inte publiken mindre förväntansfull över vad som komma skall.

Det är lite snack och mycket verkstad när det kommer till RAM; vilket jag uppskattar. När Sudden Impact drar i gång är det i princip ingen i lokalen som kan låta bli att i alla fall ”hytta med näven” lite, och när man väl har börjat med det, då är det inte lätt att sluta.

Frontlinjen av RAM är lite indelade i två läger av känslor, jag är fascinerad över hur basisten Tobias Pettersson kan se så hård och så lycklig ut på samma gång. Tillsammans med den mysande gitarristen Harry Granroth håller de den allmänt positiva energin på scenen vid liv. Någon måste ju backa upp frontmannen Oscar Carlquists hårda framtoning. Denna gång verkade det i alla fall inte som om någon i publiken hade ”oroväckande beteende” dvs. hoppande upp och ner. Ändå uttrycktes som brukligt ett starkt missnöje över publikens engagemang.

Lite tråkigt är det att Oscars röstkapacitet blir något nedtryckt av PAt. Jag har ju hört dem förut med helt klart bättre klang. RAM är ett band som hör hemma på en stor scen och jag hoppas att få se mer av dem under festivalsommaren 2014.

Kvällens överraskning för min del var helt klart Trial. Helt klart värda att hålla ett öga på.

 

Setlist:
1771 (som går över till Crushing the Dwarf of Ignorance)
Sudden Impact
Judgement & Punishment
Blessed to be Cursed
Under the Scythe
Defiant
Awakening the Chimaera
Suommussalmi
Machine Invaders
Ghost Pilot
Forced Entry
I am the End
Infuriator
Death..
..Comes from the Mouth Beyond
Flame of the Tyrant 

 

Betyg: 9/10
Bästa: Machine Invaders
(personlig favoritlåt)
Sämsta: Ljudkrånglet nästan i slutet som rubbade stämningen något (snabbt avklarat dock)

 

Foto: Luvan Ivarsson

About Author