Royal Republic i Jönköping 4/12 -09

0
Vid sjutiden sätte jag mig i bilen i Göteborg och drar till Jönköping för att se ett av de mest hypade banden just nu – Royal Republic.

Det underliga med bandet är att de har en radiodänga ”All Because Of You” ( c-c-c-crazy! ) ni vet.. och en lite mer underground hit ”Fullsteam Space Machine”. Efter det finns ingenting att varken se eller höra från bandet, man kan kolla deras MySpace sida och hitta en ”promo” video där man kan få en försmak av 5-6 låtar, men inget mer.

Helt klart är att jag verkligen gillar de 2 låtarna sedan innan och det är alltid roligt att se ett band live – det kan verkligen få en att vända sig åt det ena eller andra hållet. Men först var det dags för en intervju, så jag fick verkligen chansen att kolla vilka grabbarna var och det mest intressanta med mötet förutom att det var trevliga killar var deras hängivenhet till det de håller på med.
”- Efter 11 dagars spelande ute på vägarna så drog vi hem till replokalen för att bli en ännu bätte liveakt” säger Adam. Ok – återstår att se om det gett resultat då.

Kvällen inne på ”Akademien” i Jönköping är grym, stämningen är sjukt hög redan innan bandet går på och att det är lucia/jul-tema samma dag som spelningen på stället råder inga tvivel om – titta på bilderna från stället. Akademin är Jönköpings högskola egna studentpub och ett gladare ställe en fredagkväll får man leta efter. Lite surt är att jag faktiskt måste köra hem, annars hade jag gärna svingat ett par bägare med de andra efter spelningen. Det ska i alla fall bli roligt att se de glada Jönköpingsborna reagera på bandet som går på kl:23:00.

När bandet väl kom på så var jag helt säker på att bandet skulle göra en klassiker och köra sina 2 ”hitar” mot slutet av giget ( 45 minuter vilket är perfekt för ett band som inte har fler kända låtar ännu ), men det struntar bandet helt i och bränner av ”All BecauseOf You” redan som 3:e låt och strax därefter följer de upp med ”Fullsteam Space Machine”. Detta hade ärligt talat kunnat vara illavarslande om deras övriga material som ingen kunnat höra ännu ( plattan släpps 27:e Januari ) varit – som så ofta kan vara – av en helt annan och inte alls lika rolig kaliber.

Men efter 30 minuters gig och båda dragplåsteren redan lirade är publiken i mer extas än när det började, en helt vild stämning följer ett otroligt tight och energiskt band som verkligen smittar av sig. Efter 45 minuters lirande skanderar publiken fortfarande efter mer, och bandet ger efter och river av ett sista alster innan de lämnar scenen ett antal hundra fans rikare.

Jag minns att jag såg The Hellacopters på Kungen i Sandviken för 13-14 år sedan inför ett 50-tal peroner för att nästa gång se dem som huvudband på Sandvikens gratisfestival som få var Europas största med band som Meshuggah och Freak Kitchen. Sista gången jag hann se dem var faktiskt inte så långt efter det och då som förband till Kiss på Stadion i Stockholm inför 35 000 människor.

Jag tror faktiskt att jag får uppleva det här igen just nu, Royal Republic är redan större än vad Hellacopters var då, men så har de också verkligen potential att ta sig till de stora scenerna på egen hand.

Det ska bli riktigt roligt att få följa deras framfart – om de sköter sina kort rätt så är jag övertygad om att detta band får en fantastisk framtid.

/ Johan

 
 

About Author