Scaphism – Unutterable Horrors

0

Horror Pain Gore Death Productions
Släpps den 12 januari

Jänkarna i kvartetten Scaphism har manglat på i death metal-världen sedan 2007. Under denna dryga tioårsperiod har endast ett album, för sex år sedan, landat på skivdiskarna. Bandnamnet är, stereotypt genren, en antik tortyrmetod som kortfattat går ut på att låta folk självdö fastspända i en eka. En något förfinad variant av detta kan nu skådas på omslaget till deras andra platta.

Vi pratar dock inte om renodlad death metal. Detta hopkok har flera ingredienser, så som stora delar goregrind och vissa delar teknisk death metal. Growlen ur Tony Jordans mun sitter där den ska. Men det är ett genremässigt medelmåttigt gurglande, som snarare får dig på gott humör än skrämmer skiten ur dig. De nedstämda gitarrerna är grötiga, men inte blir man nedstämd för det, tvärtom är de en stämningshöjare. Riffen är relativt dansanta över den knappa halvtimmen som skivan snurrar, trots att flertalet går i moll. Blast beats varvas med dubbla kaggar, hängpukor och alla möjliga attiraljer som hör ett trumset till. Trumslagarpojken Alex Fewell löper med andra ord amok över hela batteriet. De flesta spår rör sig framåt i galopp med snirkliga riff och halvt trallvänliga melodier, det hoppar och studsar och är överlag en trevlig lekfull kompott.

Till en början låter detta album lovande, men trots idogt antal varv så präntar sig tyvärr inte låtarna in i medvetandet. Det är inte dåligt, det är inte bra. För att en skiva ska locka till lyssning om och om igen, och därmed lyckas hålla över tid, krävs det något extraordinärt. Så är det inte i det här fallet. Kanske kommer skivan mer till sin rätt om man lyssnar på den fastspänd i en eka på drift.

Betyg: 6/10

Spår:
1. Gruesome Unmentionables and Unutterable Horrors
2. Malapropos Cardiectomy
3. Mitte eos ad Infernos
4. Vaults of Pestilence
5. Trepanate the Undesired
6. The Feaster From the Stars
7. Excoriated and Excarnated
8. Hypovolemic Purification

Medlemmar:
Evan Woolley – gitarr
Tony Jordan – sång
Alex Fewell – trummor
Erik Jordan – bas

About Author

Gillar hårdrock och de flesta av dess undergenrer