Shinedown- Min uppfattning om vad livet representerar var fel

0

Gud, Satan och smartphones som styr våra liv med falsk lycka. När Shinedown släpper nytt är det de djupa tankerynkorna som pryder pannan på sångaren Brent Smith. Konferensrummet på Spotifys huvudkontor känns mindre än vad det är när en personligare sida av musikern blottas.

Attention Attention är ert första album som produceras av er basist Eric Bass.

– Ja, det hela börjar och slutar med Eric kan man säga. Under 2016 så hade vi en stor arenaturné vilket innebar att allt redan var förberett innan showen. Han visste redan från början att dagarna skulle vara långa eftersom allt vi kunde göra var att vänta på att spelningen skulle börja, vilket skulle driva honom till vansinne. Så i förebyggande syfte tog han med sitt Protool och på varje ställe vi kom till stängde han i sig i ett rum och komponerade musik. Året efter möttes vi upp i hans studio i Charleston och lade grunden till albumet som till skillnad från vad många tror inte är ett konceptalbum, det är ett berättande album.

Vad är skillnaden på att göra ett konceptalbum och ett som berättar historier?

– För att Attention Attention är mer av en psykologisk bergochdalbana. Det börjar med The Machine där lyssnaren hör allt från stegen till knackningen och stolen som dras ut. Direkt efter börjar Devil som visuellt också sätter dig i den mest skrämmande position som finns, insikten om att du befinner dig i rummet för att konfrontera dig själv. Varje spår på skivan kommer även få en egen musikvideo, Human Radio släpps den sjätte april och om vi gör allt rätt så kommer albumet bli en visuell resa för våra fans under de kommande två åren.

Om jag skulle fråga dig vad Satan är, vad blir ditt svar då?

– Du har säkert gjort research om mig så du känner till mina problem med droger, alkohol och medicinska preparat. Mitt beroende är något som jag måste respektera även om det är min personliga djävul, för det sista jag vill vara är en kliché. När jag var ung så levde jag för mottot: ”Lev snabbt, dö ung och lämna efter dig ett snyggt lik”. Vilket bara bevisar hur fel min uppfattning var om vad livet representerar. Låten handlar om att vi måste sluta tvivla på oss själva och vad vi är kapabla till. ”Tänk om” är ett uttryck som jag inte gillar eftersom saker oftast inte går att förändra. När jag var yngre sårades många i min närhet trots att detta inte var min avsikt. Det har tagit år, men de flesta har accepterat mina ursäkter. Även om det inte finns något att ångra, eftersom det har lett mig dit jag är idag, så har det alltid funnits en universell anledning till att försöka laga relationerna.

Hur menar du med universell anledning, som gudomlig tro?

– Gud är någon som jag tror på samtidigt som jag har skapat min egen version. Min kropp kommer en dag att sluta orka, hjärtat kommer sluta slå och trots att det som en gång var jag förmultnar så lever själens energi vidare. Jag skulle kunna ge dig flera exempel på tillfällen då det inte var en självklarhet att överlevnad skulle finnas med i bilden. På något sätt klarade jag mig och vid många tillfällen har jag haft känslan av att en högre makt dragit mig i olika riktningar uppstått. Det finns människor som dras till mig och vice versa. Även om kontrollen finns kvar så finns det inget jag kan göra. Människor idag är så rädda för att prata om döden och jag säger inte att det är något man ska grubbla över.

Tillbaka till Devil, är inte undermeningen lite motsägelsefull eftersom det även finns en låt som Your not special på skivan?

– I dagens samhälle så finns det tyvärr många som njuter av att skapa drama utan någon som helst anledning. Så det är en väldigt speciell låt på många sätt. Jag minns första gången som jag sjöng den i studion och att Eric efter en dags sjungande sa till mig att denna får vi återkomma till under ett senare skede. I studion hade vi en jättestor vägg med alla låtar uppskrivna och vad som var gjort på dem, det enda som fanns kvar i slutet var sången som skulle läggas på Your not special. Som det geni Eric är fick han mig att utveckla texten och dess symbolik för meddelandet är att varken du eller jag är särskilt speciella. En annan del är vikten av att både tänka efter samt lyssna innan man öppnar munnen och uttrycker sina åsikter.

Fast i dagens samhälle är allt så perfekt och väldigt få vågar uttrycka sina riktiga åsikter.

– Skönheten i att vara vid liv och att ständigt växa är att ingenting någonsin kommer vara perfekt. Jag tror överhuvudtaget inte på falsk positivitet som alla hashtags visar.Istället för att visa upp en falsk yta borde fokus läggas på att bli mer bekväm med sig själv och sluta ljuga. Små saker som att fråga en främling hur de mår och verkligen mena det, inte att man ställer frågan för att få något tillbaka, är att vara mänsklig. En av mina stora rädslor är att det som gör oss mänskliga och förmågan att ha en kommunikation med varandra ska försvinna. Generationen som växer upp nu är så beroende av sina smartphones att fullständig panik uppstår om de faktiskt måste föra ett riktigt samtal.

About Author