Sparzanza – Announcing The End

0

Despotz Records
Släpps den 13 oktober

Veteranerna i Karlstadsbaserade Sparzanza är tillbaka med sitt åttonde studioalbum och titeln skvallrar om att det kan vara deras sista. Bandet, som i fjol firade 20 år tillsammans, verkar däremot inte alls redo att lägga ned. Sedan debuten Angels Of Vengeance (2001) har Sparzanza utvecklats från ett stoner metal-sound till ett mer renodlat metalsound. Med Announcing The End försvarar de sin plats på hårdrocksscenen.

Announcing The End har arbetats fram under strikta former och det märks. Det elva spår långa albumet består av 51 minuter välproducerad musik direkt från den spanska stranden. Det inledande titelspåret sätter tonen och bjuder på bombastiska melodier med tunga, medryckande riff. Whatever Come Maybe är ett av albumets lugnare spår som bidrar till att göra helheten dynamisk, men låten känns mest som utfyllnad. Det är sällan hårdrocksballader faktiskt känns spännande och heta. Desto mer metal blir det på The Trigger och redan släppta singeln Vindication som ger lika stor tillfredsställelse som den ger en möjligheten att headbanga ordentligt. Sångaren Fredric Weilebys growl är fruktansvärt bra och hade gärna fått dyka upp oftare.

Sparzanza vet vad de gör och de gör det bra. Både de enskilda spåren och Announcing The End som helhet är dynamisk och visar på bandets långa erfarenhet vad gäller låtskriveri. Personligen hade jag hoppats på ännu fler överraskningar. För fortsatt växande krävs både utmaning och kärlek till att utforska sitt sound. Det snygga omslaget, som skiljer sig rätt rejält från tidigare skivomslag, kan vara ett första steg.

Betyg: 6/10

Spår
1. Announcing The End
2. Damnation
3. One Last Breath
4. Whatever May Come May Be
5. Vindiction
6. The Dark Appeal
7. Breathe In The Fire
8. The Trigger
9. To The One
10. We Are Forever
11. Truth Is A Lie

Medlemmar
Fredric Weileby – Sång
Calle Johannesson – Gitarr
Magnus Eronen – Gitarr
Johan Carlsson– Bas
Anders Åberg – Trummor

Text: Clara Fritzon

About Author

Skribent med fokus på recensioner och intervjuer. Rycker in som fotograf när tillfälle erbjuds och skriver även för Sweden Rock Magazine.