Sweden Rock Festival hotas av vattenbrist

0

Sverige största hårdrocksfestival har traditionsenligt gått av stapeln i Sölvesborg i början av juni de närmsta 19 åren. Men årets upplaga av festivalen kan vara hotad på grund av de låga nivåerna av grundvatten. Att de senaste årens varmare klimat har påverkat landet kommer inte som en nyhet. Större bränder har härjat och redan förra året varnade myndigheter om vattenransoneringar i många av landet kommuner. Nu har detta även nått Sweden Rock Festival som under gårdagen skickade ut ett akutpressmeddelande om det som hänt.

En stor del av komforten på festivalen är att de erbjuder vattentoaletter och vattenstationer där festivalbesökare kan dricka färskvatten. Ett initiativ som togs för att minska risken för uttorkning bland besökarna. Nu riskerar festivalen att inte kunna använda dessa då grundvattennivån i länet är allt för låg. Planen är dock att alla festivalbesökare ska skänka en hink med vatten var till den vattentank som förser festivalens vattentoaletter och vattenstationer med färskvatten.

– Det är viktigt att vi löser frågan på smidigast sätt. Om besökarna nu kan hugga i och hjälpa till vore det väldigt bra, låter festivalens ledning meddela via pressutskick.

Trots motgångarna är det en hoppfull festivalgeneral som tror att besökarna inser allvaret och sluter upp. Arrangörerna är säkra på att festivalen blir av i år om alla hjälper till.

– Många bäckar små så löser vi det här, säger vice president Martin Forssman.

Men vad händer om inte alla besökare bidrar?

– En tanke vi har haft är att återvända vattnet som i dag finns i den nuvarande simhallen i Sölvesborg. Men det blir väldigt mycket människor och hinkar, så vi får se, säger Martin Forssman.

About Author

Skribent med fokus på recensioner och intervjuer. Rycker in som fotograf när tillfälle erbjuds och skriver även för Sweden Rock Magazine.