The Unguided – Gröna Lund, Stockholm

0

Datum: 25 augusti 2014

mg_7109Regn. Varför ska det alltid regna? Det var troligtvis den tanke som gick genom många hårdrockares huvuden när det var dags att bege sig till Gröna Lund för att se på The Unguided. Resultatet av dessa tankar är att den folkmassan som samlas vid lilla scen sent en måndagskväll är rätt så gles. De som är på plats serveras dock en förstklassigt syntdriven melodeath, garnerad med humor och sjukvårdare.

Det märks att den lilla skara människor som har tagit sig till konserten är dedikerade fans. Stämningen är på topp och alla är på hugget. Publiken närmast scenen ser ut att vara ett huvud längre än alla andra eftersom deras hår står rakt upp en stor del av tiden. Det är dock inte förrän låten Singularity som folk verkligen börjar röra på sig. Efter det avlöser den ena moshpiten den andra. Under Green Eyed Deamon når publiken zenit med en ordentlig wall of death.

Uppe på scenen är det minst lika mycket energi som på marken. Kvintetten ger 100 % och nästan allting klickar. Musiken är snortajt och ljudbilden är bra. Enda gången det låter lite konstigt är under de två första låtarna då Rogers Sjunnessons gitarr ligger lite lågt i mixen. Efter några hårda blickar mellan strängbendaren och ljudteknikern löser sig dock problemet. Nu är det bara att njuta av musiken och scenshowen. Roger är den klart mest intressanta personen. Genom hela konserten är han glödhet. Mycket rörelse och energi. Framför allt ser han omåttligt nöjd ut. Det märks att han njuter av varje sekund i rampljuset. Sångaren Richard Sjunnesson är även han i sitt esse. Hans klockrena skrikande varvas med hjärtligt småprat och rikliga mängder skämtsamheter. Men allt går inte riktigt bra för honom. Precis i slutet av Inherit the Earth ramlar han baklänges och saker och ting kommer till ett något abrupt slut. Under det tre minuter långa avbrottet kommer gitarristen Roland Johansson fram och berättar med lite morbid humor: ”Vår käre skrikare provade lite ny akrobatik men missade scenens djup. Så nu ligger han hopkurad bakom gitarrförstärkaren”. Det visar sig att han har slagit knäskålen ur led. Men efter några minuter haltar sångaren tillbaka, till publikens jubel, även om han blir sittandes till showens slut.”

De tre sista låtarna låter lika bra som alla andra, men där Phoenix Down agerar paradnummer. Ett försök till allsång skapas under sistnämnda låt, men den lilla publiken lyckas inte riktigt nå upp till några högre höjder. Det känns dock lite tomt i rampljuset när frontmannen sitter ner. Något som är förståeligt då frontmannen, efter spelningen slut, skjutsas bort i rullstol av sjukvårdspersonalen. Trots denna incident bjöd ändå gruppen på en imponerande tillställning.”

Bäst: Betrayer of the Code
Sämst: Att frontmannen inte kunde stå upp i slutet
Betyg: 9/10

Setlist:
1. Inception
2. Blodbad
3. Collapse My Dream
4. Unguided Entity
5. Betrayer of the Code
6. Singularity
7. Pathfinder
8. Inherit the Earth
9. Eye of the Thylacine
10. Green Eyed Demon
11. Phoenix Down

Text: Markus Lassus Bjälnes
Foto: Sandra Thulin
Fler bilder hittar ni här.

About Author