Allt fler festivaler lägger ner på grund av bristande biljettförsäljning. I Forshaga finns hoppet kvar hos några eldsjälar som hoppas kunna återuppliva den döende livescenen. En solig sommardag träffar vi Richard Nilsson, en av grundarna till Raise Your Fist For Metal som arrangeras för första gången den 26 maj.
En rådande trend bland festivaler är att de läggs ned på grund av bristande biljettförsäljning. Ändå har ni valt att arrangera Raise Your Fist For Metal. Kan du berätta om bakgrunden till beslutet?
– Jag har själv besökt många festivaler och vi som grundade Raise Your Fist For Metal har länge drömt om att få arrangera något liknande själva. Eftersom att det inte finns så många festivaler i Värmland kände vi att vårt intresse och vår passion för musik var tillräckligt stor för att ta steget. Så vi lade ut en förfrågan på sociala medier och frågade om det fanns band som ville spela hos oss. Responsen som vi fick var över förväntan. På bara ett par timmar hade 80 band hört av sig och efter några dagar var vi uppe i 240 förfrågningar. Då började arbetet med att få tag i rätt personer som kunde hjälpa oss. Eftersom vi bara håller oss inom rock och metal så skiljer sig vårt event från andra som arrangeras av kommunen i närheten.
Ni har både kända och okända band på spellistan. Bland annat Knogjärn gör ett besök hos er. Hur såg urvalsprocessen ut när ni hade över 240 förfrågningar att gå igenom?
– Något som är viktigt för oss är att lyfta fram band i Värmlandsregionen och sedan begränsas vi av vårt val av genre. Samtidigt var det ett svårt beslut eftersom vi gärna vill ge alla som hört av sig en chans. Vi fick många bra förfrågningar samtidigt som vi inte är ute efter att konkurrera med andra evenemang. Syftet med festivalen grundar sig att lyfta musiken som vi brinner för, samtidigt som vi sätter Forshaga på kartan igen. Många musiker från orten har lyckats slå igenom i musikbranschen och nu vill vi ge fler en ny scen att stå på. Du når inte toppen om du inte blir hörd och sedd. Det är svårare att nå ut med musiken idag, till skillnad från förr i tiden då det fanns fler forum för musiker och band. Om vi kan skapa ett sådant ställe där oetablerade band kan få samma möjlighet har vi nått vårt mål.
För 20 år sedan arrangerades festivalen Dist i samma park.
– Dist är en festival som vi har hört talas om och även besökt, men det finns ingen koppling mellan de två festivalerna. Vi håller vårt event i samma park, men det är allt.
Det kommer finnas två scener och akterna är sammanlagt 13 stycken.
– Ja det stämmer. Sex av banden kommer uppträda på den ena scenen och resterande sju på den andra. Vår linecheck är med fast backline. Det betyder att utrustning som högtalare, ljudutrustning, PA och även vissa instrument kommer att användas av alla. På så sätt sparar vi tid när scenerna ska riggas, men vi kommer också ha stagehands som hjälper till.
Hur har ni löst säkerheten på festivalen?
– Åldersgränsen på området är 18 år. Parken är även inhägnad och vår kontakt med både räddningstjänsten samt kommunen har varit fantastisk. Förutom det kommer vi att ha ordningsvakter, ordningsvärdar och personal som kan bistå besökarna. Alla tillstånd som behövs för evenemanget är klara och godkända för att det ska bli en så bra upplevlse som möjligt. I år tar vi emot 2000 besökare, men parken kan ta in fler än så. Vi satte en gräns eftersom det finns flera praktistka faktorer som vi kände blev för stora för att kunna lösas på ett bra sätt på så kort tid.
Du har själv besökt en hel del festivaler genom åren. Vad tar du med dig från dem för att göra festivalen till en trevlig upplevelse för besökarna?
– Grym underhållning är definitivt en viktig faktor så klart. Bra mat och god dryck är en annan, sedan gäller det att hitta en balans gällande musiken. Alla band spelar olika sorters metal och rock, men vi tror på konceptet och att gästerna samt artisterna kommer få en riktigt bra och positiv upplevelse.
Vilket är ditt bästa festivalminne?
– Oj, den var svår att svara på! Alla har olika minnen, många som inte glöms bort i första taget eller som göms undan.Skratt. Samtidigt hoppas vi att vår festival ska bli ett betydesefullt minne i framtiden, både för oss men även för besökarna. Detta är en dröm som blir verklighet, vilket känns otroligt.
Om en vecka är det dags och det är inte många som vet hur mycket arbete som ligger bakom ett event av denna storleken. Kan du berätta om hur dagarna ser ut innan själva festivalen äger rum?
– Dagarna precis innan är hektiska, då sker uppbyggnaden av festivalområdet. Sedan är det små detaljer som måste ordnas till och man måste alltid vara beredd på oförutsägbara händelser. Vi har bland annat planeringen för våra volontärer och andra förberelser som tar tid. Det är fantastiskt kul samtidigt som det är stressigt. För några månader sedan satt vi kring köksbordet och pratade om något som nu tar fysisk form. Som du sa, det ligger mycket arbete bakom som har gjorts på kort tid. Fast det som väger upp är att vi får arrangera något som ligger oss varmt om hjärtat, för andra som uppskattar det lika mycket.
Har ni börjat planera inför nästa år eller kommer ni att vänta tills efteråt?
– Vi har börjat planera lite smått inför nästa år och har redan nu några band i åtanke. Möjligheten att utveckla samarbetet med några av våra partners och sponsorer finns redan nu. Nästa år kommer förutsättningarna att se helt annorlunda ut, då har vi mer tid på oss och även erfarenheten från denna omgång att använda oss av.
Förra året uppmärksammades vi på att metalscenen är långt ifrån fri från sexuella ofredanden på festivaler. Finns det några konkreta handlingsplaner ifall det uppstår en situation på er festival?
– Att det förekommit sexuellt ofredande på festivaler är fruktansvärt. Vi har nolltolernas för detta! Förutom att vi har licensierade ordningsvakter så kommer även våra ordningsvärdar att patrullera området. Tyvärr har vi inte haft möjligheten att utbilda våra volontärer för situationer som detta, men det är något vi kommer ta med inför nästa festival. En handlingsplan kommer finnas tillgänglig för våra ordningsvakter och ordningsvärdar och vi kommer även ha ett möte med alla som kommer arbeta under festivalen.
Män utgör en större procent än kvinnor i musikbranschen, speciellt när det kommer till festivaler. Hur jobbar ni rent genrellet med jämlikhet, representation och liknande gällande arrangerandet av festivalen och de som är involverade?
– Fördelningen mellan män och kvinnor gällande de som både är arrangörer och som kommer att arbeta hos oss är ganska jämn. Vi är även väldigt glada över att ha ett band med som frontas av en kvinna. Det stämmer att majoriteten är män även bland bandmedlemmar. Utöver att lyfta oetablerade bland vill vi också jobba för att fler band med kvinnliga bandmedlemmar ska få komma ut och spela.