Sweden Rock Festivals samarbete med Studiefrämjandet kring Nemis-scenen går nu in på sitt trettonde år. Och intresset är stort, både för att själv stå på scenen och för att stå i publiken. I dag presenteras de åtta akter från olika delar av landet som i sommar får chansen att visa vad de går för på Sveriges största festival.
”Det är otroligt många kompetenta band som söker till scenen varje år vilket gör det här skitsvårt men jätteroligt”, säger Burt von Bolton, ansvarig för Nemis på Studiefrämjandets riksförbund. ”De som tycker att rocken är död borde rikta blicken och öronen mot hårdrocken, den lever och frodas rejält!”
Martin Forssman, vice VD på Sweden Rock Festival: ”- Med Nemis-scenen ger vi det svenska hårdrocksundret ett forum för att fortsätta växa och vi ser hur intresset för de nyaste banden bara blir större för varje år som går. Scenen bidrar med både kvalitet och föryngring och till en ökad jämställdhet vilket förstås känns superkul och viktigt inför framtiden.”
Nemis-scenen arrangeras i Rockklassikertältet på festivalens andra dag, torsdag den 7 juni. Och de lyckliga utvalda är:
Coldtears (Åstol)
Coldtears från ön Åstol på västkusten går i In Flames, At The Gates och Soilworks fotspår. Det handlar alltså om en blandning av aggressiva och tunga riff och hittiga refränger. Den kommande plattan stoltserar med gästartister som Bruce Kulick (Kiss), Tomas Lindberg och Anders Björler (At The Gates) och Peter Dolving (The Haunted). Låten Miracle med de båda förstnämnda ska ges ut före SRF.
Frontback (Växjö)
Tidigare SRF-bekantingarna Frontback från Växjö åberopar influenser som Foo Fighters, Iron Maiden, Def Leppard och Steel Panther. De har två album i ryggen och ett tredje under bearbetning, de har delat scen med Status Quo, Electric Boys, Freedom Call, HEAT med flera, och sångerskan Arlo Front vann den rikstäckande tävlingen ”Årets rockröst 2016”. Ett band att se upp för.
Gain Eleven (Arvika)
Gain Eleven från Arvika spelar rock med smittsamma melodier, energi utöver det vanliga och glimten i ögat. Band de ofta jämförs med är Foo Fighters och Hives. Debutalbumet All in släpptes 2016 och kallas av sina beundrare för en ”spark i skrevet-skiva”. Bandet har turnerat i både Sverige om Europa, bland annat som förband till Airbourne i Ryssland.
Gaupa (Falun)
Gaupa kommer från en djup källare i betongdjungeln Falun. De har sina rötter i stonerrocken, varifrån de utvecklat en egen stil med element av så väl tung doom som progressiva tongångar. Övriga kännetecken inkluderar en högenergisk sångerska (Emma Näslund) och surrealistiska texter, som i debutsingeln/videon från slutet av 2017: The drunk autopussy wants to fight you.
Hedda Hatar (Lund)
Hedda Hatar är fyra unga kvinnor från Lund vars sound har jämförts med såväl Led Zeppelin och Black Sabbath som Arctic Monkeys. Med andra ord riffbaserat, med punkig attityd (bandet önskar bidra till en mer jämställd musikbransch) men även med låtar av indierocktyp instoppade. Aktuella singeln No 1 är hämtad från det kommande debutalbumet.
Nala (Göteborg)
Nala från Göteborg kallar sig själva ”ett alternativt rockband”. Influenserna är hämtade från 60- och 70-men även 90-talet – spretigt, men spretigt kan vara ganska skönt (återigen deras egna ord). Efter att under 2017 ha släppt debut-ep:n Woman, gjort ett antal festivalspelningar och radiodebuterat är deras planer för 2018 att skriva mer material och inte minst spela mer live över hela Sverige.
Nekrokraft (Linköping)
Nekrokraft från Linköping kör en hybrid av svart old school-thrash metal och diggvänligt manglande med förebilder som Behemoth och Immortal. Sedan bandet bildades 2012 har de släppt en ep, två singlar, ett album och aktuella samlingen Witches funeral. De har dessutom utvecklat sin liveshow genom otaliga spelningar. Sångaren Angst återfinns numera även i Witchery.
Spiral Skies (Stockholm)
Spiral Skies från Stockholm anser sig kunna beskrivas som ”on other planets kinda rock”. Eller kanske något mer precis som tung, vintage-psykedelisk rock modell Jefferson Airplane, The Devil’s Blood och Curved Air. Både bandets liveframträdanden och ep:n A queendom to come (inspelad live i replokalen) har fått mycket beröm och i maj släpps debutalbumet Blues for a dying planet.
Se och hör mer av banden på www.nemis.se
Om Nemis
Nemis står för New Music In Sweden och lyfter fram mindre oetablerade band och artister på landets bästa scener. Nemis hittar man bland annat på klubbar som Kafé Deluxe i Växjö, Dynamo och The Cromwell House i Norrköping, Copperfields och PSB i Stockholm, Liljan i Borlänge och Sticky Fingers i Göteborg. Utöver på Sweden Rock finns scenen på festivaler som Putte i Parken, Umeå Open, Metallsvenskan, Folk & Rock och internationella scener som INmusic Festival i Zagreb, Kroatien. Nemis arrangeras av Studiefrämjandet. www.nemis.se
För mer information om Nemis på Sweden Rock Festival och artisterna som medverkar, kontakta Burt von Bolton på Studiefrämjandet riksförbundet: 08-545 707 36, burt.von.bolton@studieframjandet.se. Studiefrämjandet är ett av Sveriges största studieförbund med ett brett utbud av studiecirklar, utbildningar, kulturarrangemang och föreläsningar. Varje år samlas 230 000 deltagare i våra studiecirklar och kurser.
Studiefrämjandet är ett partipolitiskt, fackligt och religiöst obundet studieförbund som bedriver folkbildningsverksamhet över hela landet. Studiefrämjandet är en ideell förening grundad på våra 19 medlemsorganisationer och deras demokratiska inflytande. Utifrån ett demokratiskt synsätt hävdar vi allas lika värde och rätt till kunskap, kultur och bildning. Därför ska Studiefrämjandet prioritera dem som fått mindre möjlighet än andra att delta i folkbildningen. I all vår verksamhet ska vi främja mångfald och motarbeta utanförskap och rasism.
Studiefrämjandet har en särskild inriktning mot ökad kunskap om natur, djur, miljö och kultur. Vårt största verksamhetsområde, som framförallt samlar många unga deltagare, är kultur – främst musik.