Destruction – kanske mänskligheten behöver lära sig en läxa

0

När man har tre och ett halvt decennium av musikmannaskap i bakfickan är det lätt att hamna i ett slentrianmässigt mönster. Tur är väl dock att världen står i brand som ett resultat av det kapitalistiska världssystemet. Aldrig har de tyska thrash metal veteranerna i Destruction haft så mycket ammunition till sina texter som nu. Fast förankrade i en nedsutten soffa i ”backstagen” på spellokalen Kraken i Stockholm diskuteras både världsläget och hur svårt det är för kvinnor att slå sig fram en machobetonad musikbransch.

Ert senaste album, Under Attack (2016), handlar uteslutande om hur världen går åt faderns…

– Och nu är Donald Trump på intågande, avbryter basisten Schmier med lätt sarkastisk ton. Den tredje antikrist, herre gud! Jag har inte hört hans senaste tal men jag har fått delar av det återberättade för mig av andra och det enda jag kan säga är att han är lika vältalig som en femåring. Han är populismisk och hemsk.

Så kan vi säga att senaste skivan var en föraning om vad som komma skulle?

– Jag har skrivit om alla dessa saker som jag ser när vi är ute och turnerar. Det är tydligt att det finns mycket misär och skit överallt. Det kapitalistiska systemet fungerar inte, speciellt inte när det har mixats ihop med allt detta religiösa skitsnack. Så en vacker dag när man ändrar systemet kanske det lättaste vore att förbjuda all sorts religion. Om alla var ateister skulle ett större lugn råda i världen. Samtidigt är jag inte säker på att det skulle vara en lösning då människosläktet är en girig varelse. Det kommer alltid att finnas ledare som försöker att ta över. Vad jag däremot har förstått under de senaste åren är att diktatorer i vissa länder faktiskt är bra för samhället eftersom de stabiliserar landet. Nu är hela mellanöstern ostabil eftersom amerikanerna och ryssarna dödar alla deras ledare. Detta enorma kaos är ett resultat av detta. Det är sorligt att behöva säga det men vissa länder behöver en fast hand som leder dem och som framförallt leder dem bort från kaos.

– Rent teoretiskt ligger Sverige så långt bort från denna konflikthärd som det är möjligt. Samtidigt har jag hört att även ni har problem på hemmaplan. Diskussionerna kring flyktingar och flyktingpolitik är densamma i Tyskland. Vad IS vill är att splittra våra länder och skapa en onödig problematik mellan alla människor och etniciteter. Detta späs på av nazisterna som hjälper till att skynda på IS mål, att förfrämliga oss mot varandra. Vi måste ändra politiken för den är förlegad och gammal. Titta på Polen, Ungern, Danmark och Frankrike… snart kommer nazisterna att regera över Europa. Även i Tyskland har vi det högerpopulistiska AFD (Alternative für Deutschland) som jag fruktar kommer att få 30-40 % av landets röster i nästa val. Den värld vi har haft de senaste 40-50 åren kommer inte att vara densamma om några år och inte fan är det till det bättre.

Vilket är rätt så otäckt om man tänker på att folket som kan stoppa denna negativa utveckling mest sitter och beter sig som troll på nätet.

– Internet är fullt av idioter. Alla har en åsikt och alla vet bättre än alla andra. Istället för att vara harmoniska, lugna och sträcka ut en hjälpande hand så krigar vi mot varandra. Det ligger förmodligen i vårt blodomlopp att när vi är för fredliga mot varandra så måste vi börja döda igen.

Jämna ut balansen?

– Personligen har jag fortfarande ett uns hopp kvar om att vi ska bättra oss men det kommer att bli fruktansvärt svårt att ändra systemet. Å andra sidan så kanske mänskligheten behöver lära sig en läxa. När något dåligt händer tar vi lärdom av detta och utvecklas. Kanske måste vi genomlida något som skakar om hela systemet innan vi faktiskt får till en ändring. För stunden är jag bara glad över att jag inte har fått några barn. Hade jag barn skulle jag vara rejält orolig…

Eftersom Destruction alltid sjunger om detta och kritiserar samhället, tror du eller hoppas du på att ni kan göra en skillnad?

– Vi är ett undergroundband och når inte tillräckligt med människor för att kunna påverka den stora massan. Men jag får alltid mail och brev från fans som skriver att mina texter påverkar och influerar dem. Det är en enorm ära när folk läser ens texter och känner att dessa påverkar dem, det berör något här inom mig. Jag ser inte mig själv som en predikant utan ser snarare detta som självterapi. Musik är en av de saker jag använder för att få ut min frustration och det andra är att skriva dessa texter som verkligen bränner på själen.

Men en skillnad gör du och det är att hjälpa kvinnliga metalmusiker framåt i branschen.

– Kom igen, utan kvinnor vore världen ingenting. Skratt. En vän till mig har ett band vid namn Burning Withes. Hennes dröm var att bilda ett band med enbart kvinnor. Jag erbjöd mig att hjälpa till där jag kunde. Det är först NU jag har lärt mig hur jävla svårt det är för kvinnor att slå sig fram i musikindustrin och bli uppmärksammade av skivbolagen. Responsen från fansen har varit skitbra och jag tror att de har uppnått över 10 000 följare på Facebook helt utan ett skivbolag i ryggen. Men fortfarande har de ingen skivbolagsdeal eftersom många av bolagskillarna beter sig macho. De vill bara ha band som låter som Sabaton och kvinnliga medlemmar som till mesta del är nakna på alla bilder. Detta är alla skivbolags våta dröm när det kommer till att marknadsföra kvinnor. Det är förvånansvärt att hårdrocksvärlden inte har kommit längre på det här planet. Fansen är däremot mer än redo för att se fler kvinnliga metalmusiker på scenen. Ta bara brasiliansk Nervosa som vi har med oss på vår turné. Ett fantastiskt band som får överväldigande bra reaktioner varje kväll.

Men varför har vi inte kommit längre?

– Jag vet inte men jag var rejält chokad eftersom jag trodde att det skulle vara mycket enklare. Burning Witches var med i en hel del större tidningar så tidningsvärlden reagerade riktigt bra. Men att skivbolagen inte gjorde det… jag har aldrig förstått hur skivbolagen fungerar. När en viss musik är trendig försöker de att signa alla band som låter som detta bara för att hoppa på nästa stora trend som svischar förbi. Väldigt få skivbolag kontrakterar inspirerande nya akter, istället handlar det om pengar. Det är ett kapitalistiskt system.

Kan måhända det vara en av anledningarna till att ni inte spelat i Stockholm på 15 år men däremot spelat i Göteborg?

– Jag vet faktiskt inte, men att Stockholm inte har bokat oss på så länge är fruktansvärt synd. Vi har försökt att ta oss hit men det har aldrig blivit av så denna gång har jag verkligen pushat för att vi skulle få med Stockholm på turnén. Jag sa till min bokningsagent att huvudstaden hade högsta prioritet. Sedan är självfallet Stockholm en trendernas stad. Thrash metal är inte månadens smaksensation, så mycket vet jag.

Nej, fokusen ligger nog mer på spirituell black metal.

– Precis! Men jag är glad att du tog dig hit för jag är rätt säker på att kvällens spelning kommer att bli skitbra.

Vad bra, för då kan vi avsluta med den mest uttjatade frågan av dem alla; vad kommer att ske med Destruction framöver?

– Ja du… efter att vi släppte senaste skivan i maj förra året skedde en hel del terrorattacker. Just då ångrade jag att jag kallade albumet för Under Attack (övers. under attack). Jag mår dåligt över det men jag kommer inte att börja sjunga trevliga små trudelutter. När man sätter en spegel framför folks ansikten visar den sällan vad de vill se. Speciellt under hårda tider vill folk hellre höra roliga och funkiga låtar. Men jag kommer aldrig att kunna ge människor detta.

– Vi är inte unga längre och kan inte släppa ett album vartannat år. Ju äldre vi blir desto mer tid behöver vi för att skriva nytt material eftersom vi vill göra ett bra album. Det blir svårare och svårare när du har gjort det här så längesom vi har. Om två-tre år kommer vi förmodligen att kunna släppa ett nytt album och kanske finns även skivbolagen kvar då. Men medier som Spotify äter upp musikbranschen levande och ingen får betalt. Som planerna ser ut nu så kommer vi däremot att släppa två ”best of”- plattor som vi kommer att spela in på egen hand. Vi kommer att sparka igång en kampanj via pledgemusic.com där fansen kommer ha möjlighet att bidra med pengar. Vi kommer även att sälja våra gamla backdrops och patronbälten via detta så att det blir lite extra speciellt. Förhoppningsvis kan vi släppa detta redan i år men annars blir det så tidigt som möjligt under 2018 som ni får tillgång till dessa album.

Text: Cecilia Wemgård
Foto: Sandra Thulin

About Author

Skribent med fokus på recensioner och intervjuer. Rycker in som fotograf när tillfälle erbjuds och skriver även för Sweden Rock Magazine.