Engel – Det finns ingen återvändo

0

rsz_engel_2014_tryck-4_50pct_photo_cathrin_linnéEngel fick sin start som ett smeknamn till gitarristen Niclas Engelin under hans unga år. Men 2005 blev Engel något mer, det blev ett band som skulle komma att resa sig mot skyarna. Genom åren har gruppen släppt fyra album. Den senaste skivan, Raven Kings, är det första albumet med Mikael Sehlin (Degradead) som ersatte den tidigare frontmannen Magnus Klavborg. Efter en redig genomlyssning  är det uppenbart att Mikael har lyckats integrera sin föregångares röst i sin egen stämma. Det är bland de första ämnena vi diskuterar när vi slår oss ned med varsin öl på Pub Anchor i Stockholm för att diskutera den nya skivan.

– Detta har varit något jag har strävat efter men också min största utmaning, säger sångaren ödmjukt. Jag vill göra min egen grej men ändå få det att låta som Engel. Grabbarna hade redan ett etablerat och unikt sound som till stor del kan tillskrivas Magnus vokala insatser. Jag ville ta hans idéer och hans sätt att sjunga på men ta det vidare till nästa nivå och göra det till mitt eget. Det var det jag tänkte på under hela skapandeprocessen och jag har ansträngt mig för att pusha detta till helt nya nivåer. Om man exempelvis tittar på tonläget i Engels sång ligger den väldigt högt. Magnus har en ljus röst i sig själv. Det låter som om att han inte anstränger sig alls. Det är samma sak när man lyssnar på exempelvis Michael Jackson. Det låter väldigt naturligt för att det är där hans röstläge ligger. Mitt röstläge är annorlunda. Jag kan sjunga på samma nivå, men det krävs väldigt mycket av mig för att göra detta.

– Jag har i och för sig sjungit sedan jag var 17 och idag är jag 28 år. Visst, det är elva år, men ur ett sångperspektiv är det inte särskilt länge. Titta på de musiker som i min ålder spelar som gudar. De började när de var väldigt unga. Jag tror det är vid den åldern som fröna blir sådda. När man som jag börjar sjunga sent i livet är det en helt annan utmaning. Det är inte helt sant att man inte kan lära en gammal hund att sitta, men det är bra mycket svårare. Jag började spela gitarr när jag var sex år gammal. Jag bemästrade gitarren till den nivå jag ville när jag var runt 20 år. Målet är att jag ska kunna göra samma sak med sången. Men för att göra det måste jag alltid pusha mig själv och därför är Engel en grym utmaning för mig.

Att axla rollen som vokalist i ett band är ett stort antagande som kan få grava konsekvenser, både för bandet och sagda sångare. Ibland blir man välkomnad med öppna armar av fansen men det är inte helt ovanligt att man får mer skit än beröm. Just detta ämne är något som har oroat Mikael sedan hans debut i gruppen.

engelmikaelsehlin– Som ny sångare har jag haft väldigt mycket press på mig. Att byta frontman är bland det mest riskabla ett band kan göra. Det kan föra ett band till skyarna men kan lika gärna få dem att dyka med ansiktet före ner i dyngan. Vi har inte haft något material ute med min röst på, därför har jag inte kunnat visa vad jag går för. Det enda som har funnits tillgängligt är en youtubevideo med min audition då jag sjunger Cash King. Nu har jag äntligen fått en chans att visa att jag är Engels nya röst och att jag är här för att stanna.

Engel har inneburit en hel del stress för mig. När jag fick beskedet om att jobbet gått till mig hade jag två veckor på mig att plugga in 15 låtar till Gothenburg Sound Festival. Jag var dessutom på turné med mitt andra band Degradead. När jag kom hem fick jag plugga in två låtar om dagen i två veckors tid. Sen får man inte se dem som individuella låtar, utan det är ett paket på 15 låtar som ska låta bra tillsammans. Även mellansnacket är en låt. Det är som att se på en film. Allt ska funka som ett sammanhängande stycke och det kan ta flera år att lära sig behärska alla låtar. Att inte vara där än är jobbigt. För att inte ens nämna det privata planet. Jag kan ta idag som ett exempel. Nu är klockan nio på kvällen och sedan klockan tre har jag hållit på med Engelsaker. Idag firar även jag och min flickvän två år tillsammans. Det är sådana saker som tyvärr tar stryk. Egentligen hade jag helst spenderat hela dagen med henne. Sen är det många födelsedagar och familjeträffar som har gått bort. Jag har systrar med barn och att inte kunna vara med på deras firanden är tungt.

Att även spela i Degradead måste vara väldigt tungt. Hur kommer det att fungera nu när Engel blir aktiva igen

– Jag har tänkt på det väldigt mycket. Jag kan inte vara annat än ärlig och säga att det kommer bli tufft. Det har redan varit tufft. Det har till och med varit en giggkrock mellan banden. Då lirade jag med Degradead. Spelningen med Engel var inte särskilt aktuell samt att Degradead vart inbokade innan Engel blev satt. Men det är sådana dilemman jag har får handskas med.

engelravenkingscd– Jag kan inte ge något rakt svar. Jag tar det som det kommer och försöka att anpassa mig. Jag har sjungit i Degradead sedan begynnelsen. Det är en svår situation. Hur ska jag klara av det här? Om det skulle bli så att Engel kör tre månaders turné samtidigt som Degradead ska göra en tre månaders turné, vad ska jag göra då? Jag vill inte göra några av fansen eller banden besvikna. Det har dessutom börjat surras lite mer inom Degradead på sistone. För stunden får jag ta det som det kommer, men om det blir mer kanske jag får tänka om, säger han avslutande med en djup suck. Om man tittar på vår gitarrist Niclas Engelin, jag fattar inte hur han får ihop det. Han har två barn och sambo samtidigt som han spelar med In Flames och tar hand om oss.

Hur involverad är Niclas i Engel nu när han spelar så mycket med In Flames?
– Jag vill klaragöra att Niclas är 100 % med i bandet. Engel är som hans barn. Alla andra medlemmar motsvarar ungefär 50 % av bandet, medans Niclas ensam är de resterande 50 %. Han är inte på väg ut ur bandet, snarare är han ännu mer en del av oss. Men hans jobb är just nu i In Flames. Det är något som vi respekterar. Han kör inte livebiten och är inte med i våra videos eller promobilder. Det skulle bara bli förvirrande, vilket det redan är. Han är med men i bakgrunden. Han skriver alla låtar. Vi andra kommer med idéer, men soundet kommer från honom. Det är hans stil. Utan Niclas skulle det inte finnas något Engel.

– Detta till trots måste jag ändå säga att det aldrig har kännts så bra som det gör nu. Alla är så extremt taggade och glada. Det kommer att bli bra det här, höjdpunkten på min Engel-karriär. Nu får jag äntligen visa vem jag är och vad jag går för. Hur stressigt det än blir är jag ändå extremt nöjd. Två år av förberedelser och nu är vi äntligen här. Det finns ingen återvändo, nu kör vi 100 %.

 Text: Markus Lassus Bjälnes

 

About Author