Sonata Arctica – Talviyö

0

Sonata Arctica - Talviyö
Nuclear Blast Records

Släpps 6 September

Med sitt senaste studioalbum visar Sonata Artica att det är fullt möjligt att förnya sig och samtidigt hålla kvar vid sitt ursprung trots 23 år på nacken. Det är uppenbart att den stabila grunden som satt Sonata Articapå power metal-kartan inte har förlorat sin gnista. Uppbackade av körer och välkomponerade melodier med rötterna i finsk folkmusik visar gruppen vart skåpet ska stå.

Whirlwind är som en vacker sagostund i låtformat. Tempot är högt och texten sorgsen på ett sätt som inte är överdrivet romantiskt och hopplöst. Tommy Portimo (trummor) gör ett enastående jobb och driver musiken framåt med en entusiasm som får gnistorna att kittla trumhinnan. Grundkonceptet är att med kort och koncist kraft bombardera lyssnaren som om bandet smällde av en arsenal med kanoner. Tredje spåret Cold är ett mastodontnummer vars sång får nackhåren att resa sig i givakt. De pålagda specialeffekter smälter in fint istället för att kännas tillgjorda och man kan nästan känna den kalla vinterkylan krypa inpå skinnet. Det låter tungt, melodiskt, finskt och fokus ligger på att utöka ljudbilden istället för tralla på stigen ”mainstream a´ la power metal”. Snygga riff och harmonier byggs upp i samklang med en tonsättande sång. Historierna som förmedlas är inte typiska för power metal, snarare verkliga och så långt ifrån drakdräpare som går att komma. The Raven Still Flies With You är förmodligen något av det vackraste som vi får höra i genren detta året och kommande. Överraskningen i form av ett kort trumsolo som mynnar ut i ett lekfullt keyboard och senare klassiskt piano är P:et i power metal.

Albumet är av sådan kvalitet att den trogna fanskaran garanterat tilltalas. Finnarna siktar högt och lyckas utan större ansträngning leverera en välproducerad skiva med väl genomarbetat material. Utan inslag av långa spår och s”pretiga låtar som påminner om Disneyfilmer” lyckas Sonata Artica återigen höja ribban för sig själva.

Betyg: 9/10

Spår:

 1. Message From The Sun
 2. Whirlwind
 3. Cold
 4. Storm The Armada
 5. The Last Of The Lambs
 6. Who Failed The Most
 7. Ismo´s Got Good Reactors
 8. Demon´s Cage
 9. A Little Less Understanding
 10. The Raven Still Flies With You
 11. The Garden

Medlemmar:
Tony Kakko- Sång
Elias Viljanen- Gitarr
Tommy Portimo- Trummor
Henrik Klingenberg- Keyboard
Pasi Kauppinen- Bas

About Author