Amaranthe – Manifest

0

Amaranthe ManifestNuclear Blast Records
Släpps 2 oktober 

Med en rejäl fartdänga är svenska Amaranthe tillbaka med besked. I sin strävan att utveckla den nordiska ljudbilden inom metal, och kombinera den med elektronisk musik, lägger bandet nu fram sitt tydligaste Manifest. 

Plattans femte låttitel Adrenaline beskriver väl den kick en får som lyssnare av att ta del av gruppens tydliga ställningstagande. Amaranthes målsättning att skapa fartfylld och catchy musik blir satt på prov redan från start med Fearless som är ett spår som står sig väl i detta test. I ett rasande tempo med flyhänt riffande och elektroniska arpeggion bjuds det upp till dans i stugorna. Den trehövdade sånginsatsen bjuder på ett slags duell mellan Nils Molin (snyggsång) och Henrik Englund Wilhelmsson (growl) vilket sedan kröns med briljerande skönsång från Elize Ryd. Ett upplägg som fungerar förträffligt på hela albumet. Den EDM-injicerade berg– och dalbanan blandas då och då upp med flörtar från en tyngre skola som på BOOM!1. Detta är en i många delar politisk historia i djent-takt uppblandad med en stor gnutta humor och självdistans i vilken Wilhemsson får träda fram och bära hela sånginsatsen med bravur. 

Amaranthe har på flera sätt lyckats brygga över avståndet mellan elektronisk dansmusik och melodiös metal. Det finns här och där refränger som skulle få självaste schlagergudarna i Alcazar gröna av avund. Manifest är definitivt ett album för metalsnubben som vill ta ett par danssteg utan att skämmas inför polarna. 

Betyg: 8/10 

Spår:
1. Fearless
2. Make It Better
3. Scream My Name
4. Viral
5. Adrenaline
6. Strong
7. The Game
8. Crystalline
9. Archangel
10. BOOM!1
11. Wake Up And Die
12. Do Or Die 

Medlemmar:
Elize Ryd – sång
Olof Mörck gitarr, keyboard
Henrik Englund Wilhelmsson – sång
Johan Andreassen – bas
Morten Löwe Sörensen – trummor
Nils Molin – sång 

About Author

Recenserar mycket och gärna. Rötterna i thrash, death och klassisk heavy metal. Blir även en del konsertfoto när tillfälle ges.