Amon Amarth – Berserker

0

Amon Amarth – BerserkerMetal Blade Records
Släpps 3 maj

I över 25 år har skalderna från Tumba besjungit vikingarna och deras gudars äventyr. Med sin patenterade variant av melodisk death metal uppblandad med en skvätt NWOBHM ger sig Amon Amarth åter ut med sitt långskepp. Materialet är starkt och brutalt som självaste Mjölner,  men samtidigt visar man på en skörhet som hos den vänaste mö. Hur nu det är möjligt med death metal?

Berserker är på många sätt ett språng framåt för grabbarna. Det är tydligt att man vill visa att man inte tänker låta sig nöjas med de framgångar man hittills har skördat. Långskeppet bjuder på klassiska årtag från mitten av 2000-talet medan sjögången visar upp nya sidor av bogen. Bland titlar med både historisk och mytologisk förankring dyker många guldkorn upp. Ravens Flight är ett sådant exempel där hela bandet sätts på prov och varje instrument får ordentligt utrymme i hiskeligt tempo. Jocke Wallgren (trummor) hade mycket att leva upp till som nykommen krigare men visar sig värdig att häva mjöd i Valhall. En annan framtida klassiker är Crack The Sky som är en brutal dänga med flyhänta riff.

Visst finns det en och annan Iron Maiden-duell mellan gitarristerna Olavi Mikkonen och Johan Söderberg, men inte mer än att det känns lite friskt då de gör det grymt bra. Överlag är detta en riktigt tung och framåtdrivande skapelse inte olikt en bärsärk. Vissheten i Valhall är stor om man framöver kommer få höra fler hymner om bärsärkar, valkyrior och Mjölners brutala rättvisa.

Betyg: 9/10

Spår
1. Fafner’s Gold
2. Crack The Sky
3. Mjölner, Hammer of Thor
4. Shield Wall
5. Valkyria
6. Raven’s Flight
7. Ironside
8. The Berserker at Stamford Bridge
9. When Once Again We Can Set Our Sails
10. Skoll and Hati
11. Wings of Eagles
12. Into The Dark

Medlemmar
Johan Hegg – sång
Ted Lundström – bas
Olavi Mikkonen – gitarr
Johan Söderberg – gitarr
Joakim Wallgren – trummor

About Author

Recenserar mycket och gärna. Rötterna i thrash, death och klassisk heavy metal. Blir även en del konsertfoto när tillfälle ges.