Evergrey – Escape Of The Phoenix

0

Evergrey - Escape Of The PhoenixAFM Records
Släpps den 26 februari

Efter en karriär som sträcker sig tillbaka två decennium verkar grabbarna i Evergrey inte ha tröttnat. För två år sedan slog det gnistor om The Atlantic (2019). Enligt bandet själva är Escape Of The Phoenix ett trappsteg upp ur källaren när det kommer till toner av metal och direkthet. Att gänget har känsla för sin kristallklara progressiva metal är inget snack om saken. Dock är det lättare att spinna hjulen i leran än att göra en djärv u-sväng.

Om man lägger ihop Tom S. Englunds pipa och Rickard Zanders piano kan man rättfärdigat kalla det för en dag. In Absence Of The Sun intro må vara plattans lugn i stormen men ack så det levererar. Run tuggar igång med hårda riff för att sedan svepa om en med sitt oskuldsfulla solo. Lägg sedan till majestätisk körsång och näven åker i luften av lycka. The Beheholder gästas av ingen mindre än James Labrie (Dream Theater). Ett tungt namn som tyvärr får stå i skuggan av Toms ton i en låt som smakar för mycket mellanmjölk. Forever Outsider river och dånar från sin första till sin sista not. Men det är i Stories berg- och dalbana som Evergreys progressiva talanger får skina som starkast. Det är genomtänkt, brilliant och en perfekt presentation av samtliga instrument.

Det stämmer att Escape Of The Phoenix är snäppet hårdare. Det går ingen nöd på någon. Det är ingen djärv u-sväng, men det är utan tvekan ett säkert svep där bandet fortfarande håller sig stadigt på vägen. Med innerliga texter och känsla av allvar tar bandet ännu ett stort kliv framåt med sitt växande arv i ryggen.

Betyg: 8/10

Spår:
1. Forever Outsider
2. Where August Mourn
3. Stories
4. Dandelion Cipher
5. The Beholder (Featuring James Labrie)
6. In Absence Of The Sun
7. Eternal Nocturnal
8. Escape Of The Phoenix
9. You From You
10. Leaden Saint
11. Run

Medlemmar:
Tom S. Englund – sång
Henrik Danhage – gitarr
Rikard Zander – keyboard
Johan Niemann – bas
Jonas Ekdahl – trummor

About Author