Festivalserie: Rockharz Open Air

0

rockharz2013flyer1Artikeln om Rockharz Open Air Festival är en del i vår festivalserie som kommer att publiceras med jämna mellanrum under hela sommaren. Andra festivaler vi kommer att skriva om är bland annat Wacken Open Air, Knorrfest, Rockstad:Falun, Getaway Rock, Skogsröjet och Muskelrock. Vill du läsa om någon specifik festival? Tipsa oss gärna genom att skicka ett mail till vår facebooksida!

Rockharz Open Air startades 1993 och har minst sagt haft en berg- och dalbana av misslyckanden fram till var man är idag. Men genom blod, svett och tårar har man kämpat sig framåt till att i år arrangera den 20 upplagan av festivalen.

Det började som en sex timmar lång festival och ungefär 1 400 personer tog sig dit. Man flyttade festivalen redan året efter och då fick banden spela på lastbilssläp och de följande åren var det allt som fanns: en scen på ungefär 48 kvm. Besöksantalet minskade till 1000 personer, men man vägrade ge upp för det. Oturen var de hack i häl – festivalen krockade med andra evenemang och besökarna fortsatte att utebli i slutet av 90-talet, 1999 var det så lågt som 700 personer. Ett tag visste inte arrangörerna vilken genre och musik man skulle fokusera på och inte heller vilken målgrupp man ville locka dit.

I början av 2000-talet vände det, besökarna återvände och man kom upp i 4000 personer ett år. Lineupen utvidgades, man kunde bland annat se thrash metal-bandet Destruction. En ny organisation tog över festivalen och valde att omorganisera den med en specifik nisch på rock och metal-genrer. Från att stå på lastbilar och spela till dåliga väderförhållanden, små lokaler och bakgårdar så har man nu etablerat sig och besökts av band som Edguy, Gamma Ray, ClawfingerW.A.S.P. och Kreator.

I år är det 11 – 13 Juli som gäller där Accept, Kreator och Avantasia headlinar. Man kan även se svenska Mustasch, Iced Earth, Dark Tranquillity och Tankard – tillsammans med ungefär 40 andra band. För att kunna njuta av festivalens alla tre dagar i tyska Harz kostar det ungefär 670 kronor. För den som gillar festivaler i lagom storlek med en inte alltför stor publik så är Rockharz Open Air det rätta stället.

About Author